Despre datorie și circumstanțe

Niciodată nu te plânge, niciodată nu explica

Acest articol e numărul 135 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 5

13 noiembrie

„Nimeni să nu te audă spunând vorbe urâte despre viaţa dela curte, nici tu pe tine însuţi.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.9

Nu doar că chiar și cei mai norocoși dintre noi se plâng, ci de multe ori pare că, cu cât suntem mai norocoși, cu atât avem mai mult timp pentru a face acest lucru. Marcus Aurelius a fost un director executiv reticent – ​​la fel cum ai putea fi tu un contabil reticent, antrenor de fotbal pentru copii sau avocat. Sau poate că, în general, îți place slujba ta, dar te-ai putea descurca fără câteva dintre responsabilitățile aferente acesteia. Unde te duce acea gândire? Nicăieri, decât într-o stare de spirit negativă.

Ne amintește de un motto al premierului britanic Benjamin Disraeli: „Nu te plânge niciodată, nu explica niciodată”. A spus asta pentru că, la fel ca Marcus, știa că poverile responsabilității sunt imense. Este atât de ușor să te plângi despre asta sau asta, sau să încerci să găsești scuze și justificări pentru lucrurile pe care le-ai făcut. Dar asta nu rezolvă nimic – și nu ușurează niciodată sarcina.

Deplasare prin serie<< Puternica responsabilitate a acceptăriiTu alegi rezultatul >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top