Nimeni nu a spus c-ar fi ușor

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

5 iulie

„Oamenii buni vor face ceea ce consideră onorabil să facă, chiar dacă este nevoie de muncă grea; o vor face chiar dacă le provoacă răni; o vor face chiar dacă-i va pune în pericol. Pe de altă parte, ei nu vor face nemernicii, chiar dacă asta le aduce bogăție, plăcere sau putere. Nimic nu îi va împiedica spre ceea ce este onorabil și nimic nu îi va atrage spre nemernicii.”

~ Epictet – Discursuri, 4.3.11

Dacă a face bine ar fi ușor, toată lumea ar face-o. (Și dacă a face rău nu ar fi tentant sau atrăgător, nimeni nu ar face-o.) La fel este și datoria ta. Dacă oricine ar putea face acest lucru, i s-ar fi atribuit altcuiva. În schimb, ți-a fost atribuit ție. Din fericire, nu ești ca toată lumea. Nu-ți este frică să faci ceea ce este greu. Poți rezista tentațiilor superficiale atractive. Nu poți?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu