Despre datorie și circumstanțe

Nimic de care să-ți fie teamă, doar frica de sine

Acest articol e numărul 70 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

9 septembrie

„Dar nu există niciun motiv pentru a trăi și nici o limită pentru mizeriile noastre, dacă ne lăsăm dominați de propriile temeri.”

~ Seneca – Scrisori morale, 13.12b

În primele zile ale ceea ce avea să devină cunoscută sub numele de Marea Depresiune, un nou președinte pe nume Franklin Delano Roosevelt a depus jurământul și a ținut primul său discurs inaugural. Ca ultim președinte care a ocupat funcția înainte de a fi ratificat cel de-Al Douăzecilea Amendament al Constituției SUA, FDR nu a putut să preia funcția decât în ​​martie – ceea ce înseamnă că țara a rămas fără o conducere puternică luni de zile. Panica era în aer, băncile eșuau și oamenii erau speriați.

Probabil că ați auzit sloganul „nimic de temut, doar frica în sine” pe care FDR a susținut-o în acel faimos discurs, dar fraza completă merită citită, deoarece se aplică multor lucruri dificile cu care ne confruntăm în viață:

„Permiteți-mi să vă afirm ferm convingerea că singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica însăși – teroare fără nume, nerezonabilă, nejustificată, care paralizează eforturile necesare pentru a transforma retragerea în progres”.

Stoicii știau că frica era de temut din cauza nenorocirilor pe care le creează. Lucrurile de care ne temem sunt palide în comparație cu daunele pe care ni le facem noi înșine și celorlalți atunci când ne luptăm neîncrezători pentru a le evita. O criză economică este rea; o panică este și mai rea. O situație dificilă nu este ajutată de teroare – doar îngreunează lucrurile. Și de aceea trebuie să ne împotrivim ei și să o respingem, dacă dorim să întoarcem această situație.

Deplasare prin serie<< Nu te lăsa păcălit de întâmplarePregătește-te în zilele însorite >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top