Despre datorie și circumstanțe

Nu deții asta

Acest articol e numărul 156 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

4 decembrie

„Orice lucru care poate fi prevenit, luat sau constrâns nu este al unei persoane, dar acele lucruri care nu pot fi blocate sunt ale lor.”

~ Epictet – Discursuri, 3.24.3 : : : : : : : : : : : :

Conservatorul Daniel O’Brien a spus că nu „deține” ferma lui de bivoli de câteva mii de acri din Dakota de Sud, ci doar locuiește acolo, în timp ce banca îl lasă să facă plăți ipotecare pentru aceasta. Este o glumă despre realitățile economice ale fermei, dar sugerează și ideea că pământul nu aparține unui singur individ, că va supraviețui cu mult nouă și descendenților noștri. Marcus Aurelius obișnuia să spună că nu deținem nimic și că până și viețile noastre ne sunt date pe încredere.

S-ar putea să ne luptăm și să muncim pentru a deține lucruri, dar acele lucruri ne pot fi luate într-o secundă. Același lucru este valabil și pentru alte lucruri pe care ne place să credem că sunt „ale noastre”, dar sunt la fel de precare: statutul nostru, sănătatea sau puterea noastră fizică, relațiile noastre. Cum pot acestea să fie cu adevărat ale noastre dacă altceva decât noi – soarta, ghinionul, moartea și așa mai departe – ne poate deposeda de ele fără preaviz?

Deci ce avem noi? Doar viețile noastre – și nu pentru mult timp.

Deplasare prin serie<< Filosoful ca artizan al vieții și al morțiiBeneficiile gândurilor sobre >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top