Nu e vorba de lucru, ci de ceea ce facem cu el

Acest articol e numărul 133 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

11 noiembrie

„Dacă te întristezi din cauza unui lucru exterior, de fapt nu acesta te tulbură, ci felul tău de a-l judeca; stă în puterea ta, chiar din acest moment, să-l înlături.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.47

Imaginează-ți că ai visat la o viață în politică. Ești tânăr, ești viguros și ai ocupat poziții din ce în ce mai puternice de-a lungul carierei tale. Apoi, la treizeci și nouă de ani, începi să te simți căzut. Medicii îți spun că ai poliomielită și viața ta nu va mai fi niciodată la fel. Cariera ta s-a încheiat, nu?

Aceasta este povestea lui Franklin Delano Roosevelt, considerat acum unul dintre cei mai mari lideri politici ai Americii. A fost, la vârsta mijlocie, diagnosticat cu poliomielită după ce a petrecut ani de zile pregătindu-se și visând la președinție.

Este imposibil să-l înțelegi pe FDR fără a-i înțelege această dizabilitate. „Lucrul extern” consta în infirmitate – acesta a fost un fapt literal – dar a apreciat că asta nu i-a afectat cariera sau personalitatea. Deși a fost cu siguranță victima unei boli incurabile, a șters – aproape imediat – mentalitatea de victimă.

Să nu confundăm acceptarea cu pasivitatea.

Deplasare prin serie<< Întotdeauna la felPuternica responsabilitate a acceptării >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu