Despre datorie și circumstanțe

Nu e vorba de lucru, ci de ceea ce facem cu el

Acest articol e numărul 133 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

11 noiembrie

„Dacă te întristezi din cauza unui lucru exterior, de fapt nu acesta te tulbură, ci felul tău de a-l judeca; stă în puterea ta, chiar din acest moment, să-l înlături.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.47

Imaginează-ți că ai visat la o viață în politică. Ești tânăr, ești viguros și ai ocupat poziții din ce în ce mai puternice de-a lungul carierei tale. Apoi, la treizeci și nouă de ani, începi să te simți căzut. Medicii îți spun că ai poliomielită și viața ta nu va mai fi niciodată la fel. Cariera ta s-a încheiat, nu?

Aceasta este povestea lui Franklin Delano Roosevelt, considerat acum unul dintre cei mai mari lideri politici ai Americii. A fost, la vârsta mijlocie, diagnosticat cu poliomielită după ce a petrecut ani de zile pregătindu-se și visând la președinție.

Este imposibil să-l înțelegi pe FDR fără a-i înțelege această dizabilitate. „Lucrul extern” consta în infirmitate – acesta a fost un fapt literal – dar a apreciat că asta nu i-a afectat cariera sau personalitatea. Deși a fost cu siguranță victima unei boli incurabile, a șters – aproape imediat – mentalitatea de victimă.

Să nu confundăm acceptarea cu pasivitatea.

Deplasare prin serie<< Întotdeauna la felPuternica responsabilitate a acceptării >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top