Despre datorie și circumstanțe

Nu ei, ci tu

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

28 noiembrie

„Dacă greşeşte, învaţă-l cu bunăvoinţă şi arată-i ce a greşit. Dacă nu reuşeşti, consideră-te vinovat pe tine însuţi sau nici măcar pe tine însuţi.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 10.4

Un profesor bun știe că atunci când un elev eșuează, vina cade pe instructor, nu pe elev. Cât de mult mai generoși și mai toleranți am fi dacă am putea extinde această înțelegere și în alte sfere din viața noastră? Pentru a putea vedea că, dacă un prieten nu este de încredere, poate pentru că nu știe ce este în neregulă sau pentru că nu am încercat să-l ajutăm să-și repare defectul. Dacă un angajat are performanțe slabe, trebuie doar să vorbești sau să-ți dai seama dacă îi lipsește sprijinul. Dacă cineva este enervant, încearcă să-i vorbești despre problema comportamentului său sau întreabă-te: De ce sunt atât de sensibil?

Și dacă acest lucru nu funcționează, încearcă să-l lași să plece. Ar putea fi oricum un incident izolat.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu