Despre datorie și circumstanțe

Nu fă nimic din obișnuință

Acest articol e numărul 199 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

16 ianuarie

„Deci, în majoritatea celorlalte lucruri, abordăm circumstanțele nu în conformitate cu presupunerile corecte, ci mai ales urmând un obicei nenorocit. Întrucât tot ceea ce am spus este cazul, persoana aflată în antrenament trebuie să caute să se ridice deasupra, astfel încât să nu mai caute plăcerea și să se îndepărteze de durere; să nu te mai agăți de viață și să detești moartea; iar în cazul proprietății și banilor, să te oprești din prețuirea primirii peste dăruire.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 6.25.5-11

Un muncitor este întrebat: „De ce ai procedat așa?” Răspunsul: „Pentru că așa am făcut întotdeauna lucrurile.” Răspunsul îl frustrează pe fiecare șef bun și-l face să comenteze pe fiecare antreprenor. Muncitorul a încetat să mai gândească și operează fără a gândi, din obișnuință. Afacerea este pregătită pentru a fi depășită de un concurent, iar muncitorul va fi probabil concediat de orice șef ce gândește.

Ar trebui să aplicăm aceeași cruzime propriilor noastre obiceiuri. De fapt, studiem filozofia tocmai pentru a ne scăpa de comportamentul șablonard. Identifică ceea ce faci din memorie sau din rutină. Întreabă-te: este într-adevăr acesta cel mai bun mod de a o face? Află de ce faci ceea ce faci — fă-o din motivele potrivite.

Deplasare prin serie<< Pacea înseamnă menținerea cursuluiRepornește munca adevărată >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top