Despre datorie și circumstanțe

Nu fă nimic din obișnuință

Acest articol e numărul 199 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

16 ianuarie

„Deci, în majoritatea celorlalte lucruri, abordăm circumstanțele nu în conformitate cu presupunerile corecte, ci mai ales urmând un obicei nenorocit. Întrucât tot ceea ce am spus este cazul, persoana aflată în antrenament trebuie să caute să se ridice deasupra, astfel încât să nu mai caute plăcerea și să se îndepărteze de durere; să nu te mai agăți de viață și să detești moartea; iar în cazul proprietății și banilor, să te oprești din prețuirea primirii peste dăruire.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 6.25.5-11

Un muncitor este întrebat: „De ce ai procedat așa?” Răspunsul: „Pentru că așa am făcut întotdeauna lucrurile.” Răspunsul îl frustrează pe fiecare șef bun și-l face să comenteze pe fiecare antreprenor. Muncitorul a încetat să mai gândească și operează fără a gândi, din obișnuință. Afacerea este pregătită pentru a fi depășită de un concurent, iar muncitorul va fi probabil concediat de orice șef ce gândește.

Ar trebui să aplicăm aceeași cruzime propriilor noastre obiceiuri. De fapt, studiem filozofia tocmai pentru a ne scăpa de comportamentul șablonard. Identifică ceea ce faci din memorie sau din rutină. Întreabă-te: este într-adevăr acesta cel mai bun mod de a o face? Află de ce faci ceea ce faci — fă-o din motivele potrivite.

Deplasare prin serie<< Pacea înseamnă menținerea cursuluiRepornește munca adevărată >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu