Despre datorie și circumstanțe

Nu face lucrurile mai grele decât ar trebui să fie

Acest articol e numărul 230 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

Despre datorie și circumstanțe
16 februarie

„Dacă cineva ţi-ar pune întrebarea cum se scrie numele lui Antoninus, te vei forţa să pronunţi fiecare dintre litere? Nu vei pronunţa fiecare literă cu calm, una după alta? Şi dacă se înfurie, te vei înfuria şi tu? Tot aşa, şi în acest caz, aminteşte-ţi, aşadar, că orice îndatorire este formată dintr-un anumit număr de acţiuni. Ţinând cont de asta, trebuie să procedezi cu metodă pentru a îndeplini ceea ce îţi propui, fără să te agiţi, fără să te superi pe cei care sunt supăraţi pe tine.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.26

Iată un scenariu comun. Lucrezi cu un coleg frustrant sau cu un șef dificil. Îți cer să faci ceva și, pentru că nu-ți place mesagerul, obiectezi imediat. Există această problemă sau aceea, sau cererea lor este odioasă și nepoliticoasă. Așa că le spui: „Nu, n-o voi face”. Apoi ei se răzbună nefăcând ceva ce le-ai cerut tu anterior. Și astfel conflictul se intensifică.

Între timp, dacă te-ai putea da un pas înapoi și ai vedea obiectiv, probabil ai vedea că nu tot ceea ce cer ei este nerezonabil. De fapt, unele părți sunt destul de ușor de făcut sau sunt, cel puțin, agreabile. Și dacă ai făcut-o, s-ar putea să pară și restul sarcinilor un pic mai tolerabile. În curând, ai făcut totul.

Viața (și munca noastră) este destul de dificilă. Să nu facem totul mai dificil, emoționându-ne în legătură cu chestiuni nesemnificative sau încercând bătălii de care, de fapt, nu ne pasă. Să nu lăsăm emoția să stea în calea kathêkon (concept grecesc, al fondatorului stoicismului, Zenon din Citium; poate fi tradus drept „comportament adecvat”, „acțiuni potrivite” sau „acțiune convenabilă pentru natură”), acțiunile simple și adecvate pe calea virtuții.

Deplasare prin serie<< Doar vise releDușmanul fericirii >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top