Despre datorie și circumstanțe

Nu-i abandona pe alții… sau pe tine însuți

Acest articol e numărul 17 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

17 iulie

„Cei care îţi stau în cale în timp ce înaintezi conform dreptei raţiuni, după cum nu vor putea să te abată de la o activitate sănătoasă, tot aşa să nu te facă să pierzi din bunăvoinţa faţă de ei. Dar păzeşte-te deopotrivă în aceste două cazuri, nu numai pentru a te menţine ferm în judecată şi în acţiune, ci chiar pentru a-ţi păstra bunătatea faţă de aceia care încearcă să-ţi pună piedici sau alte dificultăţi. Căci ar fi o slăbiciune să-i tratezi cu asprime, după cum tot o slăbiciune ar fi să renunţi la acţiuni sau să cedezi fiindcă ai fost cuprins de panică. De fapt, ambii sunt dezertori, atât cel care tremură de frică, cât şi cel care se arată ostil şi străin de cel care prin natură îi este părinte şi prieten.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 11.9

Pe măsură ce începem să facem progrese în viața noastră, ne vom lovi de limitările oamenilor din jurul nostru. Este ca o dietă. Când toată lumea mănâncă nesănătos, există un fel de aliniere naturală. Dar dacă o persoană începe să mănânce sănătos, brusc există agende opuse. Acum, apare o dispută despre unde să mergi la cină.

Așa cum nu trebuie să-ți abandonezi noua cale doar pentru că alte persoane ar putea avea o problemă cu asta, nu trebuie să-i abandonezi nici pe ceilalți. Nu-i exclude. Nu te enerva și nu te lupta cu ei. La urma urmei, sunt în același loc în care erai tu însuți cu ceva timp în urmă…

Deplasare prin serie<< Fiecare e stăpânul propriului domeniuIartă-i, că nu știu >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top