Despre datorie și circumstanțe

Nu mă deranja, mă sting lent

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

2 decembrie

„Astfel să acţionezi, să exprimi şi să gândeşti fiecare lucru, ca şi cum ai putea să părăseşti chiar în această clipă viaţa.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 2.11.1

Ai auzit vreodată pe unii întrebând: „Ce ai face dacă ai afla mâine că ai cancer?” Întrebarea este concepută pentru a te face să gândești cât de diferită ar putea fi viața, dacă ți s-ar da brusc doar câteva luni sau săptămâni pentru a trăi. Nu e nimic ca o boală terminală pentru a-i trezi pe oameni.

Dar iată chestia: ai deja un diagnostic terminal. Cu toții o facem! După cum spunea scriitorul Edmund Wilson, „Moartea este o profeție care nu eșuează niciodată.” Fiecare persoană se naște cu o condamnare la moarte. Fiecare secundă care trece este una pe care nu o vei mai primi înapoi.

Odată ce îți dai seama de acest lucru, asta va avea un impact profund asupra a ceea ce faci, spui și gândești. Nu lăsa o altă zi să bifeze cu ignoranță realitatea că ești o persoană pe moarte. Cu toții suntem. Poate fi astăzi ziua în care nu ne mai prefacem că e altfel?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu