Despre datorie și circumstanțe

Nu mă poți atinge

Acest articol e numărul 91 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

30 septembrie

„Dacă puneți mâini violente asupra mea, veți avea corpul meu, dar mintea mea va rămâne cu Stilpo”

~ Zenon – Citat de Diogene Laeutius, Viețile filosofilor eminenți, 7.1.24

Zenon nu pretinde că are puteri magice, ci pur și simplu că, deși corpul său poate fi victimizat, filosofia îi protejează mintea – cultivată sub profesorul său, Stilpo – o fortăreață interioară ale cărei porți nu pot fi niciodată sparte dinspre exterior, ci doar predate.

Uită-te la Rubin „Uraganul” Carter, boxerul condamnat pe nedrept pentru omucidere și care a petrecut aproape douăzeci de ani în închisoare. El spunea: „Nu recunosc existența închisorii. Nu există pentru mine.” Desigur, închisoarea a existat literalmente, iar el se afla fizic în interiorul ei. Dar a refuzat să-și lase mintea cuprinsă de ea.

Aceasta este o putere pe care o ai și tu. Sperăm că nu va trebui să folosești niciodată această putere într-o situație de violență sau nedreptate gravă; totuși, în mijlocul oricărui fel de adversitate, ea este acolo. Indiferent de ceea ce se întâmplă cu corpul tău, indiferent de ceea ce te provoacă din lumea exterioară, mintea ta poate rămâne filosofică. Este încă a ta. Este de neatins – și într-un fel, deci și tu.

Deplasare prin serie<< Nevoile tale reale sunt miciLasă virtutea să strălucească >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top