Nu mă poți atinge

Acest articol e numărul 91 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

30 septembrie

„Dacă puneți mâini violente asupra mea, veți avea corpul meu, dar mintea mea va rămâne cu Stilpo”

~ Zenon – Citat de Diogene Laeutius, Viețile filosofilor eminenți, 7.1.24

Zenon nu pretinde că are puteri magice, ci pur și simplu că, deși corpul său poate fi victimizat, filosofia îi protejează mintea – cultivată sub profesorul său, Stilpo – o fortăreață interioară ale cărei porți nu pot fi niciodată sparte dinspre exterior, ci doar predate.

Uită-te la Rubin „Uraganul” Carter, boxerul condamnat pe nedrept pentru omucidere și care a petrecut aproape douăzeci de ani în închisoare. El spunea: „Nu recunosc existența închisorii. Nu există pentru mine.” Desigur, închisoarea a existat literalmente, iar el se afla fizic în interiorul ei. Dar a refuzat să-și lase mintea cuprinsă de ea.

Aceasta este o putere pe care o ai și tu. Sperăm că nu va trebui să folosești niciodată această putere într-o situație de violență sau nedreptate gravă; totuși, în mijlocul oricărui fel de adversitate, ea este acolo. Indiferent de ceea ce se întâmplă cu corpul tău, indiferent de ceea ce te provoacă din lumea exterioară, mintea ta poate rămâne filosofică. Este încă a ta. Este de neatins – și într-un fel, deci și tu.

Deplasare prin serie<< Nevoile tale reale sunt miciLasă virtutea să strălucească >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu