Despre datorie și circumstanțe

Nu suferi în avans

Acest articol e numărul 51 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

21 august

„Este degradant ca sufletul să fie îngrijorat de viitor și să sufere în avans de greutăți, cuprins de anxietatea că lucrurile pe care și le dorește să-i rămână în posesie pe veci. Căci un astfel de suflet nu va fi niciodată odihnit – tânjind după lucruri viitoare va pierde capacitatea de a se bucura de lucrurile actuale.”

~ Seneca – Scrisori morale, 98.5b-6a

Modul în care ne îngrijorăm nervos de unele vești proaste ce se apropie este ciudat, dacă stai să analizezi. Prin definiție, așteptarea înseamnă că nu s-a întâmplat încă, așa că sentimentul rău în avans este total voluntar. Dar asta facem: să ne mestecăm unghiile, să simțim rău de stomac, să nu ne pese de oamenii din jurul nostru. De ce? Pentru că în curând s-ar putea întâmpla ceva rău.

Pragmaticul, persoana de acțiune, este prea ocupat pentru a pierde timpul cu o asemenea prostie. Pragmaticul nu se poate îngrijora în prealabil de orice rezultat posibil. Gândește-te la asta. Cel mai bun scenariu – dacă veștile se dovedesc a fi mai bune decât se aștepta, în tot acest timp ai fost consumat de o frică inutilă. Cel mai prost scenariu – am suferit o perioadă de timp suplimentar, alegând asta.

Și ce utilizare mai bună ai putea face în acel moment? O zi care ar putea fi ultima ta zi – vrei să o petreci năpădit de îngrijorări? În ce altă zonă ai putea progresa, în timp ce alții ar putea sta pe margini, așteptând pasiv soarta?

Lasă vestea să vină când vine. Fii preocupat cu cele ce te interesează.

 

Deplasare prin serie<< Unde conteazăNu te lega de mărunțișuri >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top