Despre datorie și circumstanțe

Nu te ascunde de sentimentele tale

Acest articol e numărul 160 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

8 decembrie

„Este mai bine să învingi durerea decât să o înșeli.”

~ Seneca – Spre consolarea Helviei, 17.1b : : : : : : : : : : : :

Cu toții am pierdut oameni de care eram apropiați – un prieten, un coleg, un părinte, un bunic. În timp ce suferim din cauza durerii noastre, o persoană bine intenționată a făcut tot posibilul să ne scoată din această stare sau să ne facă să ne gândim la altceva timp de câteva ore. Oricât de amabile, aceste gesturi sunt greșite.

Stoicii sunt obișnuiți să-și suprime emoțiile, dar filosofia lor a fost de fapt menită să ne învețe să facem față, să procesăm și să ne confruntăm cu emoțiile imediat, în loc să fugim de ele. Oricât de tentant este să te amăgești sau să te ascunzi de o emoție puternică cum ar fi durerea – spunându-ți ție și altora că ești bine – conștientizarea și înțelegerea sunt mai bune. Distragerea atenției ar putea fi plăcută pe termen scurt – mergând la jocuri de gladiatori, așa cum ar fi putut face un roman, de exemplu. Concentrarea este mai bună pe termen lung.

Asta înseamnă să te confrunți acum. Procesează și analizează ceea ce simți. Îndepărtează-ți așteptările, drepturile, sentimentul că ai fost nedreptățit. Găsește pozitivul în situație, dar și stai cu durerea ta și accept-o, amintindu-ți că face parte din viață. Așa se învinge durerea.

Deplasare prin serie<< Cărțile sunt făcuteCheltuitori de timp >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu