Despre datorie și circumstanțe

Nu te ascunde de sentimentele tale

Acest articol e numărul 160 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

8 decembrie

„Este mai bine să învingi durerea decât să o înșeli.”

~ Seneca – Spre consolarea Helviei, 17.1b : : : : : : : : : : : :

Cu toții am pierdut oameni de care eram apropiați – un prieten, un coleg, un părinte, un bunic. În timp ce suferim din cauza durerii noastre, o persoană bine intenționată a făcut tot posibilul să ne scoată din această stare sau să ne facă să ne gândim la altceva timp de câteva ore. Oricât de amabile, aceste gesturi sunt greșite.

Stoicii sunt obișnuiți să-și suprime emoțiile, dar filosofia lor a fost de fapt menită să ne învețe să facem față, să procesăm și să ne confruntăm cu emoțiile imediat, în loc să fugim de ele. Oricât de tentant este să te amăgești sau să te ascunzi de o emoție puternică cum ar fi durerea – spunându-ți ție și altora că ești bine – conștientizarea și înțelegerea sunt mai bune. Distragerea atenției ar putea fi plăcută pe termen scurt – mergând la jocuri de gladiatori, așa cum ar fi putut face un roman, de exemplu. Concentrarea este mai bună pe termen lung.

Asta înseamnă să te confrunți acum. Procesează și analizează ceea ce simți. Îndepărtează-ți așteptările, drepturile, sentimentul că ai fost nedreptățit. Găsește pozitivul în situație, dar și stai cu durerea ta și accept-o, amintindu-ți că face parte din viață. Așa se învinge durerea.

Deplasare prin serie<< Cărțile sunt făcuteCheltuitori de timp >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top