Nu te aștepta la perfecțiune

Acest articol e numărul 31 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

1 august

„Castravetele este amar? Aruncă-l! În drum sunt mărăcini? Ocolește-i! Este de ajuns. Nu mai adăuga: «De ce se întâmplă acestea pe lume?» Fiindcă vei fi luat în râs de un om care cercetează natura, precum ai fi luat în râs de un tâmplar sau de un cizmar, dacă-i acuzi că vezi în atelier surcele și bucăți rămase din cele fabricate de ei. Și totuși, aceștia au unde să le arunce; natura Întregului, în schimb, nu are nimic în afară de sine.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.50

Vrem ca lucrurile să meargă perfect, așa că ne spunem că vom începe odată ce condițiile sunt corecte sau odată ce ne vom orienta. Când, de fapt, ar fi mai bine să ne concentrăm asupra modului în care lucrurile sunt de fapt.

Marcus și-a amintit: „Nu aștepta perfecțiunea Republicii lui Platon”. Nu se aștepta ca lumea să fie exact așa cum și-ar fi dorit, dar Marcus știa instinctiv, așa cum avea să scrie mai târziu filosoful catolic Josef Pieper, că „singur poate face bine cine știe cum sunt lucrurile și care este situația lor”.

Astăzi, nu vom lăsa înțelegerea noastră onestă a lumii să ne oprească din încercarea de a profita la maximum de ea. Nici nu vom lăsa supărările mărunte și obstacolele minore să împiedice calea importantă a lucrului pe care trebuie să-l facem.

Deplasare prin serie<< Cariera ta nu e un pariu pe viațăPutem lucra orice >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu