Despre datorie și circumstanțe

Nu te aștepta la perfecțiune

Acest articol e numărul 31 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

Despre datorie și circumstanțe
1 august

„Castravetele este amar? Aruncă-l! În drum sunt mărăcini? Ocolește-i! Este de ajuns. Nu mai adăuga: «De ce se întâmplă acestea pe lume?» Fiindcă vei fi luat în râs de un om care cercetează natura, precum ai fi luat în râs de un tâmplar sau de un cizmar, dacă-i acuzi că vezi în atelier surcele și bucăți rămase din cele fabricate de ei. Și totuși, aceștia au unde să le arunce; natura Întregului, în schimb, nu are nimic în afară de sine.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.50

Vrem ca lucrurile să meargă perfect, așa că ne spunem că vom începe odată ce condițiile sunt corecte sau odată ce ne vom orienta. Când, de fapt, ar fi mai bine să ne concentrăm asupra modului în care lucrurile sunt de fapt.

Marcus și-a amintit: „Nu aștepta perfecțiunea Republicii lui Platon”. Nu se aștepta ca lumea să fie exact așa cum și-ar fi dorit, dar Marcus știa instinctiv, așa cum avea să scrie mai târziu filosoful catolic Josef Pieper, că „singur poate face bine cine știe cum sunt lucrurile și care este situația lor”.

Astăzi, nu vom lăsa înțelegerea noastră onestă a lumii să ne oprească din încercarea de a profita la maximum de ea. Nici nu vom lăsa supărările mărunte și obstacolele minore să împiedice calea importantă a lucrului pe care trebuie să-l facem.

Deplasare prin serie<< Cariera ta nu e un pariu pe viațăPutem lucra orice >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top