Despre datorie și circumstanțe

Nu te complica

Acest articol e numărul 212 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 3

29 ianuarie

„În fiecare clipă, preocupă-te cu seriozitate, ca roman şi bărbat, să faci tot ce îţi vine la îndemână cu distincţie potrivită şi sinceră, cu afecţiune, cu libertate şi cu dreptate, şi să-ţi oferi răgazul fără toate celelalte reprezentări. Îţi vei oferi răgazul dacă îţi vei îndeplini fiecare activitate ca şi cum ar fi ultima din viaţa ta, eliberat de orice neglijenţă şi de orice tulburare care te abat de la deciziile raţiunii, de orice ipocrizie, egoism şi nemulţumire împotriva rânduielilor destinului. Vezi cât de puţine sunt principiile după care, dacă cineva le stăpâneşte, poate duce o viaţă prosperă şi pioasă, căci zeii nu vor pretinde nimic în plus de la cel care le respectă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 2.5

Fiecare zi prezintă șansa de a ne gândi prea mult la lucruri. Ce ar trebui sa port? Mă plac ei? Mănânc destul de bine? Ce urmează pentru mine în viață? Șeful meu este mulțumit de munca mea?

Astăzi, să ne concentrăm doar pe ceea ce avem în fața noastră. Vom urma dictonul pe care antrenorul lui New England Patriots, Bill Belichick, îl dă jucătorilor săi: „Fă-ți treaba”. Ca un roman, ca un soldat bun, ca un maestru al meșteșugului nostru. Nu trebuie să ne pierdem în alte o mie de distrageri sau în afacerile altora.

Marcus îți spune să abordezi fiecare sarcină ca și cum ar fi ultima, pentru că, de fapt, chiar ar putea fi. Și chiar dacă nu este, a fușări ceea ce este chiar în fața ta nu ajută la nimic. Găsește claritate în simplitatea de a-ți face datoria azi.

Deplasare prin serie<< Observarea înțeleptuluiNu trebuie să rămâi mereu în prim-plan >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top