Despre datorie și circumstanțe

Nu te complica

Acest articol e numărul 212 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

29 ianuarie

„În fiecare clipă, preocupă-te cu seriozitate, ca roman şi bărbat, să faci tot ce îţi vine la îndemână cu distincţie potrivită şi sinceră, cu afecţiune, cu libertate şi cu dreptate, şi să-ţi oferi răgazul fără toate celelalte reprezentări. Îţi vei oferi răgazul dacă îţi vei îndeplini fiecare activitate ca şi cum ar fi ultima din viaţa ta, eliberat de orice neglijenţă şi de orice tulburare care te abat de la deciziile raţiunii, de orice ipocrizie, egoism şi nemulţumire împotriva rânduielilor destinului. Vezi cât de puţine sunt principiile după care, dacă cineva le stăpâneşte, poate duce o viaţă prosperă şi pioasă, căci zeii nu vor pretinde nimic în plus de la cel care le respectă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 2.5

Fiecare zi prezintă șansa de a ne gândi prea mult la lucruri. Ce ar trebui sa port? Mă plac ei? Mănânc destul de bine? Ce urmează pentru mine în viață? Șeful meu este mulțumit de munca mea?

Astăzi, să ne concentrăm doar pe ceea ce avem în fața noastră. Vom urma dictonul pe care antrenorul lui New England Patriots, Bill Belichick, îl dă jucătorilor săi: „Fă-ți treaba”. Ca un roman, ca un soldat bun, ca un maestru al meșteșugului nostru. Nu trebuie să ne pierdem în alte o mie de distrageri sau în afacerile altora.

Marcus îți spune să abordezi fiecare sarcină ca și cum ar fi ultima, pentru că, de fapt, chiar ar putea fi. Și chiar dacă nu este, a fușări ceea ce este chiar în fața ta nu ajută la nimic. Găsește claritate în simplitatea de a-ți face datoria azi.

Deplasare prin serie<< Observarea înțeleptuluiNu trebuie să rămâi mereu în prim-plan >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu