Despre datorie și circumstanțe

Nu te lăsa păcălit de întâmplare

Acest articol e numărul 69 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 5

Despre datorie și circumstanțe
8 septembrie

„Nimeni nu este zdrobit de Fortuna, decât dacă e mai întâi e păcălit de ea… cei care nu sunt pompoși în vremuri bune, nu sunt agitați la schimbare. În ambele circumstanțe, persoana stabilă își păstrează sufletul rațional invincibil, deoarece tocmai în vremurile bune își dovedesc puterea împotriva adversității.”

~ Seneca – Spre consolarea Helviei, 5.4b, 5b-6

În 41 d.Hr., Seneca a fost exilat din Roma în Corsica – pentru ce anume, nu suntem siguri, dar zvonurile spun că ar fi avut o aventură cu sora împăratului. La scurt timp după aceea, i-a trimis o scrisoare mamei sale căutând să o liniștească și să o consoleze în durerea ei. Dar, în multe privințe, trebuie să fi vorbit și cu sine însuși – certându-se puțin pentru această întorsătură neașteptată pe care o lua destul de greu.

El reușise să obțină într-o oarecare măsură succes politic și social. Poate să fi căutat câteva plăceri carnale. Acum, el și familia sa se confruntau cu consecințele – așa cum trebuie să suportăm cu toții pentru comportamentul nostru și pentru riscurile pe care ni le asumăm.

Cum ar răspunde? Cum s-ar descurca? Ei bine, cel puțin, instinctele sale îl făceau s-o mângâie pe mama sa în loc să-și plângă pur și simplu de mila propriei suferințe. Deși alte câteva scrisori arată că Seneca a implorat și a făcut lobby pentru întoarcerea sa la Roma și la putere (o cerere acceptată în cele din urmă), el pare să fi suportat destul de bine durerea și rușinea exilului. Filosofia pe care o studiase de mult l-a pregătit pentru acest tip de adversitate și i-a dat hotărârea și răbdarea de care avea nevoie pentru a rezista. Când și-a găsit averea restaurată la întoarcere, filosofia l-a împiedicat să o ia ca pe un lucru de la sine înțeles, sau să devină dependent de ea. A fost bine, pentru că averea i-a rezervat o altă întorsătură. Când noul împărat și-a îndreptat mânia asupra lui Seneca, era pregătit, filosofia ajutându-l la asta.

Deplasare prin serie<< Puterea noastră ascunsăNimic de care să-ți fie teamă, doar frica de sine >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top