Nu te lega de mărunțișuri

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

22 august

„Trebuie aici să-ţi aminteşti că preocuparea pentru fiecare activitate are propria sa valoare şi o dreaptă proporţie. Căci astfel nu vei fi descurajat, dacă nu te vei opri prea mult asupra unor lucruri de mică importanţă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.32b

În 1997, un psihoterapeut pe nume Richard Carlson a publicat o carte numită „Nu te lega de mărunțișuri… și toate sunt mărunțișuri” (Don’t Sweat the Small Stuff… and It’s All Small Stuff). A devenit rapid una dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile și a stat ani de zile în listele bestseller-urilor, vânzându-se în milioane de exemplare în multe limbi.

Indiferent dacă ai citit cartea sau nu, merită să ne amintim de articulația autorului pe această idee atemporală. Chiar și Cornelius Fronto, profesorul de retorică al lui Marcus Aurelius, ar fi crezut că este un mod superior de a exprima înțelepciunea pe care a încercat-o elevul său în citatul de mai sus. Amândoi spun același lucru: nu vă petreceți timpul (cel mai valoros și cel mai puțin regenerabil din toate resursele tale) pe lucruri care nu contează. Și lucrurile care nu contează, dar ești absolut obligat să le faci? Ei bine, alocă-le cât mai puțin timp și nu-ți face griji cu ele.

Dacă le oferi lucrurilor mai mult timp și energie decât merită, ele nu mai sunt mărunțișuri. Le-ai făcut importante prin timpul alocat lor. Și, din păcate, ai luat din timpul ce trebuie alocat lucrurilor importante – familia ta, sănătatea ta, angajamentele tale adevărate.

 

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu