Despre datorie și circumstanțe

Nu te supăra. Ajută!

Acest articol e numărul 105 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

14 octombrie

„Te înfurii pe cel care miroase a ţap? Sau pe cel căruia îi miroase gura? Ce vrei să facă? Aşa îi este gura, astfel îi sunt subsuorile, din astfel de locuri nu se poate să nu vină o asemenea duhoare. «Dar omul – se spune – are raţiune şi, dacă gândeşte, poate şti cu ce greşeşte.» Bun răspuns! Dar şi tu ai raţiune; provoacă prin dispoziţia ta raţională dispoziţia raţională a altuia, fă-l să înţeleagă, avertizează-l. Căci, dacă te ascultă, îl vei putea vindeca şi nu vei mai avea nevoie să te înfurii. Nici actor tragic, nici prostituată.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.28

Persoana care stă lângă tine în avion, cea care vorbește tare și intră în spațiul tău? Cel care te face să-ți scrâșnești dinții… Îi urăști din adâncul sufletului tău pentru că sunt nepoliticoși, ignoranți, respingători? În aceste situații, s-ar putea să simți că este nevoie de toată energia pentru a te împiedica să-i omori.

Este amuzant cum acest gând vine în capul nostru înainte de a le cere politicos să se oprească, sau de minimiza scena cerând un alt loc. Am prefera să fim enervați, amărâți, furioși în interior, decât să riscăm o conversație incomodă care ar putea ajuta de fapt această persoană și ar face lumea un loc mai bun. Nu vrem doar ca oamenii să fie mai buni, ne așteptăm să se întâmple magic – că putem pur și simplu să schimbăm alți oameni, provocându-le găuri în craniu, cu privirea noastră furioasă.

Deși atunci când te gândești la asta în acest fel, te face să te întrebi cine este de fapt cel nepoliticos.

Deplasare prin serie<< Răzbunarea este o hrană ce n-ar trebui consumatăOferă oamenilor beneficiul îndoielii >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top