Nu te supăra. Ajută!

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

14 octombrie

„Te înfurii pe cel care miroase a ţap? Sau pe cel căruia îi miroase gura? Ce vrei să facă? Aşa îi este gura, astfel îi sunt subsuorile, din astfel de locuri nu se poate să nu vină o asemenea duhoare. «Dar omul – se spune – are raţiune şi, dacă gândeşte, poate şti cu ce greşeşte.» Bun răspuns! Dar şi tu ai raţiune; provoacă prin dispoziţia ta raţională dispoziţia raţională a altuia, fă-l să înţeleagă, avertizează-l. Căci, dacă te ascultă, îl vei putea vindeca şi nu vei mai avea nevoie să te înfurii. Nici actor tragic, nici prostituată.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.28

Persoana care stă lângă tine în avion, cea care vorbește tare și intră în spațiul tău? Cel care te face să-ți scrâșnești dinții… Îi urăști din adâncul sufletului tău pentru că sunt nepoliticoși, ignoranți, respingători? În aceste situații, s-ar putea să simți că este nevoie de toată energia pentru a te împiedica să-i omori.

Este amuzant cum acest gând vine în capul nostru înainte de a le cere politicos să se oprească, sau de minimiza scena cerând un alt loc. Am prefera să fim enervați, amărâți, furioși în interior, decât să riscăm o conversație incomodă care ar putea ajuta de fapt această persoană și ar face lumea un loc mai bun. Nu vrem doar ca oamenii să fie mai buni, ne așteptăm să se întâmple magic – că putem pur și simplu să schimbăm alți oameni, provocându-le găuri în craniu, cu privirea noastră furioasă.

Deși atunci când te gândești la asta în acest fel, te face să te întrebi cine este de fapt cel nepoliticos.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu