Despre datorie și circumstanțe

Nu te vinde prea ieftin

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

10 decembrie

„Eu spun, să nu-mi fure nimeni o singură zi care nu va duce la o rentabilitate completă a pierderii.”

~ Seneca – Pentru o minte liniștitită, 1.11b : : : : : : : : : : : :

Oamenii cheltuiesc mult mai mulți bani atunci când folosesc carduri de credit decât atunci când trebuie să scoată numerar real. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce companiile de carduri de credit și băncile împing cardurile atât de agresiv, acesta este motivul. Cu cât ai mai multe carduri de credit, cu atât vei cheltui mai mult.

Tratăm zilele vieții noastre așa cum ne tratăm banii? Pentru că nu știm exact câte zile vom trăi și pentru că ne străduim din răsputeri să nu ne gândim la faptul că într-o zi vom muri, suntem destul de lejeri cu cât de liber ne petrecem timpul. Lăsăm oamenii și obligațiile să impună acel moment, doar rareori întrebându-ne: Ce primesc în schimb aici?

Maxima lui Seneca este echivalentul cu tăierea cardurilor de credit și trecerea la numerar. El vorbește despre realitatea din fiecare tranzacție: Îmi iau banii aici? Este acesta un schimb echitabil?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu