Despre datorie și circumstanțe

Nu-ți lăsa sufletul să treacă primul

Acest articol e numărul 179 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

27 decembrie

„Este ruşinos ca, într-o viaţă în care trupul tău nu se lasă copleşit de slăbiciune, sufletul s-o facă primul.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.29

În ciuda privilegiilor sale, Marcus Aurelius a avut o viață dificilă. Istoricul roman Cassius Dio a gândit că Marcus „nu a avut norocul pe care îl merita, pentru că nu era puternic la trup și a fost implicat într-o multitudine de necazuri pe parcursul întregii sale domnii”. La un moment dat, era îngrozit că s-a răspândit un zvon că a murit – iar lucrurile s-au înrăutățit când cel mai de încredere general al său a folosit zvonul ca ocazie pentru a se declara noul împărat.

Dar de-a lungul acestor lupte – anii de război, bolile, fiul său tulburat – nu a renunțat niciodată. Este un exemplu inspirant pentru noi la care să ne gândim astăzi dacă obosim, suntem frustrați sau trebuie să facem față unei crize. Iată un tip care avea toate motivele să fie supărat și amărât, care ar fi putut să-și abandoneze principiile și să trăiască în lux sau ușurință, care ar fi putut să-și lase responsabilitățile deoparte și să se concentreze pe propria sănătate.

Dar nu a făcut-o niciodată. Sufletul i-a rămas puternic chiar și după ce corpul lui a devenit slab. Nu s-a dat bătut până când trupul său a renunțat în cele din urmă – când a murit lângă Viena în 180 d.Hr.

Deplasare prin serie<< Viața e lungă dacă știi cum s-o foloseștiDespre ființa pomenită >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top