Despre datorie și circumstanțe

Nu trebuie să ai o opinie

Acest articol e numărul 223 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 3

9 februarie

„Este permis ca în legătură cu acest lucru să nu aibă nici o părere şi să nu simtă în suflet nici o tulburare; căci lucrurile în ele însele nu au o natură care produce judecăţile
noastre.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.52

Iată un exercițiu amuzant: gândește-te la toate lucrurile supărătoare despre care nu știi – lucruri pe care oamenii le-ar fi spus despre tine pe la spate, greșeli pe care le-ai fi făcut și care nu ți-au atras niciodată atenția, lucruri pe care le-ai minimizat sau pe care le-ai pierdut fără să-ți dai seama. Care este reacția ta? Nu ai una pentru că nu știi despre ele.

Cu alte cuvinte, este posibil să nu ai nicio opinie despre un lucru negativ. Trebuie doar să cultivi această putere în loc să o mânuiești accidental. Mai ales când a avea o opinie este de natură să ne afecteze. Exersează capacitatea de a nu avea absolut niciun gând despre ceva – comportă-te ca și cum nu ai fi avut idee că s-a întâmplat vreodată. Sau că nu ai mai auzit niciodată de el. Lasă-l să devină irelevant sau inexistent pentru tine. Va fi mult mai puțin puternic în acest fel.

Deplasare prin serie<< Asta te-a făcut să te simți mai bine?Furia este un combustibil rău >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top