Despre datorie și circumstanțe

Nu trebuie să rămâi mereu în prim-plan

Acest articol e numărul 213 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 4

Despre datorie și circumstanțe
30 ianuarie

„Dacă vrei să înaintezi în înțelepciune, nu te uita de te ia lumea de prost, ori de nebun. E treaba ei, nu a ta. Din contra, când te vezi vreodată lăudat, uită-te bine dacă n-ai greșit cărarea.”

~ Epictet – Manualul, 2.5

Unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le poți face ca ființă umană în lumea noastră media hiperconectată, 24/7 este să spui: „Nu știu”. Sau, mai provocator: „Nu-mi pasă”. Cea mai mare parte a societății pare a considera o necesitate că cineva trebuie să cunoască fiecare eveniment curent, să urmărească fiecare episod din fiecare serial de televiziune apreciat de critici, să urmărească știrile cu religiozitate și să se prezinte altora ca un individ informat și „de lume”.

Dar unde sunt dovezile că acest lucru este de fapt necesar? E o obligație aplicată de poliție? Sau doar ți-e frică să nu pari prost la o cină? Da, datorezi țării și familiei tale, să ai cunoștință în general despre evenimentele care le pot afecta direct, dar cam asta este tot.

Cât de mult timp, energie și putere mentală pură ai avea la dispoziție dacă ți-ai reduce drastic consumul de media? Cât de mult mai odihnit și mai prezent te-ai simți dacă nu ai mai fi entuziasmat și revoltat de fiecare scandal, știri fulminante și crize potențiale (multe dintre acestea oricum nu se întâmplă niciodată)?

Deplasare prin serie<< Nu te complicaFilosofia ca medicină a sufletului >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top