Despre datorie și circumstanțe

Nu trebuie să rămâi mereu în prim-plan

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 5

30 ianuarie

„Dacă vrei să înaintezi în înțelepciune, nu te uita de te ia lumea de prost, ori de nebun. E treaba ei, nu a ta. Din contra, când te vezi vreodată lăudat, uită-te bine dacă n-ai greșit cărarea.”

~ Epictet – Manualul, 2.5

Unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le poți face ca ființă umană în lumea noastră media hiperconectată, 24/7 este să spui: „Nu știu”. Sau, mai provocator: „Nu-mi pasă”. Cea mai mare parte a societății pare a considera o necesitate că cineva trebuie să cunoască fiecare eveniment curent, să urmărească fiecare episod din fiecare serial de televiziune apreciat de critici, să urmărească știrile cu religiozitate și să se prezinte altora ca un individ informat și „de lume”.

Dar unde sunt dovezile că acest lucru este de fapt necesar? E o obligație aplicată de poliție? Sau doar ți-e frică să nu pari prost la o cină? Da, datorezi țării și familiei tale, să ai cunoștință în general despre evenimentele care le pot afecta direct, dar cam asta este tot.

Cât de mult timp, energie și putere mentală pură ai avea la dispoziție dacă ți-ai reduce drastic consumul de media? Cât de mult mai odihnit și mai prezent te-ai simți dacă nu ai mai fi entuziasmat și revoltat de fiecare scandal, știri fulminante și crize potențiale (multe dintre acestea oricum nu se întâmplă niciodată)?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu