Nu vreau nimic = Am totul

Acest articol e numărul 59 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

29 august

„Nici o persoană nu are puterea să aibă tot ce își dorește, dar este în puterea sa să nu dorească ceea ce nu are și să folosească ceea ce are.”

~ Seneca – Scrisori morale, 123.3

Există vreo persoană atât de bogată încât literalmente să nu-și refuze nimic? Cu siguranță nu există. Chiar și cei mai bogați oameni eșuează în mod regulat în încercările lor de a cumpăra alegeri, de a cumpăra respect, cultură, dragoste și orice alte lucruri care nu sunt de vânzare.

Dacă bogăția obscenă nu-ți va aduce niciodată tot ce dorești, ăsta-i sfârșitul? Sau există o altă modalitate de a rezolva această dilemă? Pentru stoici, există: schimbând ceea ce vrei. Schimbând modul în care gândești, vei reuși să îl obții. John D. Rockefeller, care era la fel de bogat ca ei, credea că „averea unui om trebuie să fie determinată de relația dorințelor și cheltuielilor sale cu veniturile sale. Dacă se simțea bogat cu 10 dolari și avea tot ce-și dorea, el era cu adevărat bogat”.

Astăzi, ai putea încerca să-ți mărești averea, sau poți simplifica, dorind-ți mai puțin.

Deplasare prin serie<< Stoicul opulentCând te simți inert >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu