Despre datorie și circumstanțe

Nu vrei, nu vrei

Acest articol e numărul 235 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
21 februarie

„Amintește-ți că nu doar dorința de bogăție și poziție ne înjosește și ne subjugă, ci și dorința de pace, petrecere a timpului liber, călătorie și învățare. Nu contează care este lucrul exterior, valoarea pe care i-o acordăm ne subjugă altuia… acolo unde ne este pusă inima, acolo stă impedimentul nostru.”

~ Epictet – Discursuri, 4.4.1-2; 15

Cu siguranță, Epictet nu spune că pacea, timpul liber, călătoria și învățarea sunt rele, nu-i așa? Din fericire, nu. Dar dorința neîncetată și arzătoare – dacă nu este rea în sine – este plină de potențiale complicații. Ceea ce ne dorim ne face vulnerabili. Fie că este o oportunitate de a călători în lume sau de a fi președinte sau pentru cinci minute de pace și liniște, când tânjim după ceva, când sperăm împotriva speranței, ne pregătim pentru dezamăgire. Pentru că soarta poate interveni întotdeauna și atunci probabil că ne vom pierde autocontrolul ca răspuns.

Așa cum a spus odată Diogene, celebrul cinic: „Este privilegiul zeilor să nu mai vrea nimic, iar al oamenilor asemănători lui Dumnezeu să vrea puțin”. A nu vrea nimic îl face pe cineva invincibil – pentru că nimic nu stă în afara controlului tău. Acest lucru nu este valabil doar pentru a nu dori lucrurile ușor de criticat, cum ar fi bogăția sau faima – tipurile de nebunie pe care le vedem ilustrate în unele dintre cele mai clasice piese și fabule ale noastre. Acea lumină verde pentru care s-a străduit Gatsby poate reprezenta și lucruri aparent bune, cum ar fi dragostea sau o cauză nobilă. Dar poate distruge pe cineva, la fel.

Când vine vorba de obiectivele tale și de lucrurile pentru care te străduiești, întreabă-te: sunt eu în control asupra lor sau ele mă controlează pe mine?

Deplasare prin serie<< Marea paradă a dorințeiCe-i mai bine să rămână nespus >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top