O auto-vindecare

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

29 iulie

„Persoana care a practicat filosofia ca leac pentru sine devine o persoană cu un suflet măreț, plină de încredere, invincibilă – tot mai mare, pe măsură ce te apropii de ea.”

~ Seneca – Scrisori morale,111.2

Ce este „un leac pentru sine”? Poate că pentru Seneca, înseamnă că, prin natură și creștere, dezvoltăm un set unic de caracteristici – unele pozitive și altele negative. Când acele caracteristici negative încep să aibă consecințe în viața noastră, unii dintre noi apelăm la terapie, psihanaliză sau ajutorul unui grup de sprijin. Ideea? Vindecarea anumitor părți egoiste, distructive din noi înșine.

Dar dintre toate căile de vindecare a caracteristicilor noastre negative, filosofia a existat cel mai mult timp și a ajutat cei mai mulți oameni. Nu se preocupă doar de atenuarea efectelor unei boli mintale sau ale unei nevroze, ci este concepută pentru a încuraja înflorirea umană. Este concepută pentru a vă ajuta să trăiți o viață bună.

Nu meriți să înflorești? Nu ți-ai dori să fii un suflet mare, plin de încredere și invincibil față de evenimentele externe? Nu ți-ai dori să fii ca proverbiala ceapă, plină cu straturi de măreţie?

În cazul ăsta, exersează-ți filosofia.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu