Despre datorie și circumstanțe

O auto-vindecare

Acest articol e numărul 28 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

29 iulie

„Persoana care a practicat filosofia ca leac pentru sine devine o persoană cu un suflet măreț, plină de încredere, invincibilă – tot mai mare, pe măsură ce te apropii de ea.”

~ Seneca – Scrisori morale,111.2

Ce este „un leac pentru sine”? Poate că pentru Seneca, înseamnă că, prin natură și creștere, dezvoltăm un set unic de caracteristici – unele pozitive și altele negative. Când acele caracteristici negative încep să aibă consecințe în viața noastră, unii dintre noi apelăm la terapie, psihanaliză sau ajutorul unui grup de sprijin. Ideea? Vindecarea anumitor părți egoiste, distructive din noi înșine.

Dar dintre toate căile de vindecare a caracteristicilor noastre negative, filosofia a existat cel mai mult timp și a ajutat cei mai mulți oameni. Nu se preocupă doar de atenuarea efectelor unei boli mintale sau ale unei nevroze, ci este concepută pentru a încuraja înflorirea umană. Este concepută pentru a vă ajuta să trăiți o viață bună.

Nu meriți să înflorești? Nu ți-ai dori să fii un suflet mare, plin de încredere și invincibil față de evenimentele externe? Nu ți-ai dori să fii ca proverbiala ceapă, plină cu straturi de măreţie?

În cazul ăsta, exersează-ți filosofia.

Deplasare prin serie<< Verifică-ți privilegiulBucurie stoică >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top