Despre datorie și circumstanțe

O cale simplă de măsurare a zilelor noastre

Acest articol e numărul 167 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

15 decembrie

„Aceasta înseamnă desăvârşirea caracterului: să trăieşti orice zi ca şi cum ar fi ultima, fără să fii agitat, fără să fii amorţit şi fără să fii ipocrit.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.69 : : : : : : : : : : : :

Stoicii nu credeau că cineva ar putea fi perfect. Ideea de a deveni un înțelept – cea mai înaltă aspirație a unui filozof – nu era realistă. Acesta a fost doar idealul lor platonic.

Totuși, începeau fiecare zi sperând să se apropie puțin de acest reper. Era mult de câștigat în încercare. Poți să trăiești astăzi ca și cum ar fi ultima ta zi? Este chiar posibil să întruchipăm completitudinea sau perfecțiunea în ethos-ul (caracterul) nostru, făcând fără efort ceea ce trebuie timp de douăzeci și patru de ore? Este posibil mai mult de un minut?

Poate nu. Dar dacă încercarea a fost suficientă pentru stoici, ar trebui să fie suficient și pentru noi.

Deplasare prin serie<< Ce-ar trebui să știi până la finalEterna sănătate bună >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top