Despre datorie și circumstanțe

O cale simplă de măsurare a zilelor noastre

Acest articol e numărul 167 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

15 decembrie

„Aceasta înseamnă desăvârşirea caracterului: să trăieşti orice zi ca şi cum ar fi ultima, fără să fii agitat, fără să fii amorţit şi fără să fii ipocrit.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.69 : : : : : : : : : : : :

Stoicii nu credeau că cineva ar putea fi perfect. Ideea de a deveni un înțelept – cea mai înaltă aspirație a unui filozof – nu era realistă. Acesta a fost doar idealul lor platonic.

Totuși, începeau fiecare zi sperând să se apropie puțin de acest reper. Era mult de câștigat în încercare. Poți să trăiești astăzi ca și cum ar fi ultima ta zi? Este chiar posibil să întruchipăm completitudinea sau perfecțiunea în ethos-ul (caracterul) nostru, făcând fără efort ceea ce trebuie timp de douăzeci și patru de ore? Este posibil mai mult de un minut?

Poate nu. Dar dacă încercarea a fost suficientă pentru stoici, ar trebui să fie suficient și pentru noi.

Deplasare prin serie<< Ce-ar trebui să știi până la finalEterna sănătate bună >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu