Despre datorie și circumstanțe

O dată este de ajuns, o dată este pentru totdeauna

Acest articol e numărul 143 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

21 noiembrie

„Un bine nu crește prin trecerea timpului, dar dacă cineva este înțelept chiar și pentru o clipă, nu va fi mai puțin fericit decât cel care exercită virtutea pentru totdeauna și își petrece fericit viața în ea.”

~ Chrisip citat de Plutarh în Moralia: – „Împotriva stoicilor pe concepții comune” (Loeb, P. 682)

Poate că înțelepciunea și fericirea sunt ca și cum ai câștiga o medalie la Jocurile Olimpice. Nu contează dacă ai câștigat acum o sută de ani sau acum zece minute sau dacă ai câștigat doar o singură dată sau la mai multe evenimente. Nu contează dacă cineva te întrece sau înscrie pe parcurs și nu contează dacă nu mai concurezi niciodată. Vei fi întotdeauna un medaliat și vei ști mereu cum se simte unul. Nimeni nu poate lua asta – și ar fi imposibil să simți mai mult din acel sentiment.

Actorul instruit la Juilliard, Evan Handler, care nu numai că a supraviețuit leucemiei mieloide acute, ci și depresiei severe, a vorbit despre decizia sa de a lua antidepresive, lucru pe care l-a făcut pentru o perioadă în mod deliberat scurtă. Le-a luat pentru că voia să știe cum se simte fericirea adevărată, normală. Odată ce a făcut-o, știa că se va opri. S-ar putea întoarce la luptă ca toți ceilalți. A avut idealul pentru o clipă și a fost suficient.

Poate că astăzi va fi ziua în care vom experimenta fericirea sau înțelepciunea. Nu încerca să apuci acel moment și să-l ții cu toată puterea. Nu este sub controlul tău cât durează. Bucură-te de el, recunoașteți-l, aminteți-l. A-l avea pentru un moment este la fel ca a-l avea pentru totdeauna.

Deplasare prin serie<< Iată, acum ca întotdeaunaSticla era deja spartă >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top