O grădină nu este pentru spectacol

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

15 septembrie

„Prima practică de a nu-i lăsa pe oameni să știe cine ești – păstrează-ți filosofia un pic mai pentru tine. În felul în care se produce fructul – sămânța îngropată pentru un vremea ei, ascunsă, crescând treptat, astfel încât să poată ajunge la maturitate deplină. Dar dacă bobul încolțește înainte ca tulpina să fie complet dezvoltată, nu se va coace niciodată… Acesta e genul de plantă care ești tu, cel care dă fructe prea devreme, iar iarna te va ucide.”

~ Epictet – Discursuri, 4.8.35b-37

După tot ce ai citit, ar putea fi tentant să te gândești: lucrurile astea sunt grozave. Înțeleg. Sunt un/o stoic(ă). Dar nu este atât de ușor. Doar pentru că ești de acord cu filozofia nu înseamnă că rădăcinile ți-au încolțit pe deplin în minte.

A te păcăli cu cărțile, astfel încât să poți părea inteligent sau să ai o bibliotecă intimidantă, este ca și cum ai îngriji o grădină pentru a-ți impresiona vecinii. Îngrijești una pentru a hrăni o familie? Asta-i o practică pură și profitabilă a timpului tău. Semințele Stoicismului sunt adânc subterane. Fă munca necesară pentru a le hrăni și îngrijește-le. Pentru ca ele – și tu însuți – să fiți pregătiți și robuști pentru iernile grele ale vieții.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu