Despre datorie și circumstanțe

O grădină nu este pentru spectacol

Acest articol e numărul 76 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

15 septembrie

„Prima practică de a nu-i lăsa pe oameni să știe cine ești – păstrează-ți filosofia un pic mai pentru tine. În felul în care se produce fructul – sămânța îngropată pentru un vremea ei, ascunsă, crescând treptat, astfel încât să poată ajunge la maturitate deplină. Dar dacă bobul încolțește înainte ca tulpina să fie complet dezvoltată, nu se va coace niciodată… Acesta e genul de plantă care ești tu, cel care dă fructe prea devreme, iar iarna te va ucide.”

~ Epictet – Discursuri, 4.8.35b-37

După tot ce ai citit, ar putea fi tentant să te gândești: lucrurile astea sunt grozave. Înțeleg. Sunt un/o stoic(ă). Dar nu este atât de ușor. Doar pentru că ești de acord cu filozofia nu înseamnă că rădăcinile ți-au încolțit pe deplin în minte.

A te păcăli cu cărțile, astfel încât să poți părea inteligent sau să ai o bibliotecă intimidantă, este ca și cum ai îngriji o grădină pentru a-ți impresiona vecinii. Îngrijești una pentru a hrăni o familie? Asta-i o practică pură și profitabilă a timpului tău. Semințele Stoicismului sunt adânc subterane. Fă munca necesară pentru a le hrăni și îngrijește-le. Pentru ca ele – și tu însuți – să fiți pregătiți și robuști pentru iernile grele ale vieții.

Deplasare prin serie<< Un mod diferit de rugăOricine poate avea noroc, nu oricine poate persevera >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top