O mantră de interdependență reciprocă

Acest articol e numărul 94 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

3 octombrie

„Gândeşte-te adesea la legătura care uneşte toate lucrurile din lume şi la raportul dintre ele. Căci, într-un anumit fel, toate se găsesc împletite unele cu altele şi înrudite printr-o reciprocă prietenie. De fapt, toate se determină unele pe altele datorită mişcării tensionate, respiraţiei comune şi unităţii substanţei.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.38

Anne Lamott a observat odată că toți scriitorii „sunt râuri mici care se duc într-un singur lac”, contribuind cu toții la același mare proiect. Același lucru este valabil în multe industrii – deși, din păcate, chiar și în cadrul aceleiași companii, oamenii uită, în mod egoist, că lucrează împreună. Ca ființe umane, respirăm cu toții atomii care i-au alcătui pe strămoșii noștri și cădem în același pământ când murim.

Din nou și din nou, stoicii și-au amintit de interconectarea vieții. Poate că asta s-a întâmplat pentru că viața din Grecia și Roma a fost deosebit de dură. Animalele și oamenii au fost măcelăriți fără sens pentru a amuza masele din Colosseum (evenimente deplânse în scrierile stoice). Țările au fost cucerite, iar cetățenii săi au fost vânduți în sclavie pentru a extinde imperiul (inutilitatea deplânsă și de stoici). Acest tip de cruzime este posibil doar atunci când uităm cum suntem legați de semenii noștri și de mediu.

Astăzi, acordă-ți un moment pentru a-ți reaminti că suntem o țesătură comună și că fiecare dintre noi joacă un rol (bun, rău sau urât) în această lume.

Deplasare prin serie<< Cel mai valoros activToți pentru unul, unul pentru toți >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu