Despre datorie și circumstanțe

O mantră de interdependență reciprocă

Acest articol e numărul 94 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

3 octombrie

„Gândeşte-te adesea la legătura care uneşte toate lucrurile din lume şi la raportul dintre ele. Căci, într-un anumit fel, toate se găsesc împletite unele cu altele şi înrudite printr-o reciprocă prietenie. De fapt, toate se determină unele pe altele datorită mişcării tensionate, respiraţiei comune şi unităţii substanţei.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.38

Anne Lamott a observat odată că toți scriitorii „sunt râuri mici care se duc într-un singur lac”, contribuind cu toții la același mare proiect. Același lucru este valabil în multe industrii – deși, din păcate, chiar și în cadrul aceleiași companii, oamenii uită, în mod egoist, că lucrează împreună. Ca ființe umane, respirăm cu toții atomii care i-au alcătui pe strămoșii noștri și cădem în același pământ când murim.

Din nou și din nou, stoicii și-au amintit de interconectarea vieții. Poate că asta s-a întâmplat pentru că viața din Grecia și Roma a fost deosebit de dură. Animalele și oamenii au fost măcelăriți fără sens pentru a amuza masele din Colosseum (evenimente deplânse în scrierile stoice). Țările au fost cucerite, iar cetățenii săi au fost vânduți în sclavie pentru a extinde imperiul (inutilitatea deplânsă și de stoici). Acest tip de cruzime este posibil doar atunci când uităm cum suntem legați de semenii noștri și de mediu.

Astăzi, acordă-ți un moment pentru a-ți reaminti că suntem o țesătură comună și că fiecare dintre noi joacă un rol (bun, rău sau urât) în această lume.

Deplasare prin serie<< Cel mai valoros activToți pentru unul, unul pentru toți >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top