O plăcere superioară

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

8 octombrie

„Şi ce este mai plăcut decât acestea? Oare nu din această cauză plăcerea ne face să greşim? Ia seama, totuşi, dacă nu sunt mai plăcut magnanimitatea, libertatea, simplitatea, bunăvoinţa, pietatea. Căci ce este mai plăcut decât înţelepciunea însăşi, când te gândeşti la siguranţa şi la împlinirea care în orice împrejurare provin din puterea de a înţelege şi de a şti?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.9

Nimeni nu poate susține că plăcerea nu-l face să se simtă bine. Asta face parte aproape prin definiție.

Dar astăzi Marcus Aurelius îți amintește – la fel cum și-a amintit el însuși – că acele plăceri greu rezistă virtuții. Graba dopaminei care provine din sex este de moment. La fel și mândria unei realizări sau aplauzele unei mulțimi. Aceste plăceri sunt puternice, dar se epuizează și ne lasă să ne dorim mai mult. Ce durează mai mult (și rămâne mai mult în cercul nostru de control)? Înțelepciunea, un caracter bun, sobrietatea și bunătatea.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu