Despre datorie și circumstanțe

O putere mai mare

Acest articol e numărul 127 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

5 noiembrie

„Acesta este însăși lucrul care alcătuiește virtutea persoanei fericite și o viață lină – atunci când treburile vieții sunt adaptate pe orice cale cu armonia dintre spiritul divin individual și voința directorului universului.”

~ Chrisippus, citat de Diogene Laerțiu – Viețile eminenților filosofi, 7.1.88

În cadrul unui program în doisprezece pași, mulți dependenți se luptă cel mai mult cu pasul 2: recunoașterea unei puteri superioare. Dependenții se luptă adesea cu acesta. La început ei susțin că fac asta pentru că sunt atei sau pentru că nu le place religia sau pentru că nu înțeleg de ce contează.

Dar mai târziu își dau seama că este doar vorba despre dependență – este o altă formă de egoism și auto-absorbție. Limbajul real al pasului este destul de ușor de digerat: „[Noi] am ajuns să credem că o Putere mai mare decât noi înșine ne-ar putea readuce la cumpătare.” Pașii următori îi cer dependentului să se supună și să renunțe. Al doilea pas are într-adevăr mai puțin de-a face cu „dumnezeu” decât ceilalți pași – eliberarea. Este vorba de a ne acorda cu universul și de a renunța la ideea toxică că suntem în centrul acestuia.

Nu este de mirare că stoicii sunt populari printre cei din programele în doisprezece pași. De asemenea, este clar că această înțelepciune este benefică pentru noi toți. Nu trebuie să crezi că există un zeu care dirijează universul, trebuie doar să nu mai crezi că tu ești acel regizor. De îndată ce îți poți acorda spiritul la această idee, cu atât viața ta va fi mai ușoară și mai fericită, pentru că vei renunța la cea mai puternică dependență dintre toate: controlul.

Deplasare prin serie<< Nici bine, nici răuAltcineva învârte roate >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top