Despre datorie și circumstanțe

Obiceiurile bune le înlătură pe cele proaste

Acest articol e numărul 110 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

19 octombrie

„Întrucât obișnuința este o influență atât de puternică și suntem obișnuiți să ne urmărim impulsurile de a câștiga și de a evita să ieșim din propria alegere, ar trebui să stabilim un obicei contrar acestui sens și, în cazul în care aparențele sunt cu adevărat alunecoase, să folosim forța antrenamentului nostru.”

~ Epictet – Discursuri, 3.12.6

Când un câine latră tare pentru că cineva este la ușă, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să țipi. Pentru câine, este ca și cum ai lătrat! Când un câine fuge, nu este util să-l alergi – din nou, acum parcă fugiți amândoi. O opțiune mai bună în ambele scenarii este de a oferi câinelui altceva de făcut. Spune-i să stea. Spune-i să meargă la pat sau la bol. Aleargă în cealaltă direcție. Rupe tiparul, întrerupe-i impulsul negativ.

Același lucru este valabil și pentru noi. Când un obicei prost se dezvăluie, contracarează-l cu angajamentul față de o virtute contrară. De exemplu, să presupunem că te afli în ziua de azi amânând – nu căuta și nu lupta cu asta. Ridică-te și fă o plimbare pentru a-ți limpezi mintea și pentru a o reseta. Dacă te trezești spunând ceva negativ sau urât, nu te lovi cu piciorul. Adaugă ceva pozitiv și plăcut pentru a-ți califica observația. Opune-te obiceiurilor stabilite și folosește forța de formare pentru a obține tracțiune și a face progrese. Dacă te lovești în timpul unui antrenament sau într-un proiect, spune-ți: „OK, acum voi merge chiar mai departe sau voi face chiar mai bine”.

Obiceiurile bune au puterea de a alunga obiceiurile rele. Și obiceiurile sunt ușor de dobândit – așa cum știm cu toții.

Deplasare prin serie<< Prieteni-dușmaniSemne ale vieții bune >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top