Despre datorie și circumstanțe

Observarea înțeleptului

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

28 ianuarie

„Examinează cu atenţie părţile conducătoare ale sufletelor acestora şi pe cei înţelepţi, de care lucruri se feresc şi pe care şi le doresc.”

~ Epictet – Discursuri, .3.2.1-3a

Seneca a spus: „Fără o riglă cu care să lucrezi, nu poți să îndrepți ceva strâmb”. Acesta este rolul oamenilor înțelepți în viețile noastre – să servească drept model și inspirație. Să ne ridicăm ideile și să ne testăm prezumțiile.

Cine va fi acea persoană pentru tine, depinde doar de tine. Poate că este tatăl tău, sau mama ta. Poate că este un filozof, sau un scriitor, sau un gânditor. Poate că altcineva este modelul potrivit pentru tine.

Dar alege pe cineva, urmărește ce face (și ce nu) și fă tot posibilul să faci la fel.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu