Oferă oamenilor beneficiul îndoielii

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

15 octombrie

„Nu uita că totul este părere şi aceasta depinde de tine. Prin urmare, alungă, când vrei, părerea şi, precum nava care trece pe lângă un promontoriu ocolindu-l, vei avea parte de calmul mării, totul va fi încremenit şi golful – fără valuri.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.22

„Chiar și un câine”, a spus odată judecătorul de la Curtea Supremă Oliver Wendell Holmes, „face distincție între a fi lovit peste picior și a fi lovit cu piciorul”. Cu toate acestea, dacă v-ați călcat în mod accidental câinele, știți că prima reacție este, de obicei, o scheunat sau un țipăt sau o apăsare rapidă cu colții. În momentul de față, nu există nicio distincție – doar durere. Apoi, vede cine a fost, aude vocea ta liniștitoare și se întoarce imediat, dând din coadă.

O persoană virtuoasă nu sare la judecăți pripite despre alți oameni. O persoană virtuoasă este generoasă în presupuneri: că ceva a fost un accident, că cineva nu știa, că nu se va mai întâmpla. Acest lucru face viața mai ușor de suportat și ne face mai toleranți. În schimb, asumarea răutății – cea mai grăbită dintre judecăți – îngreunează totul.

Fii deliberat și înțelept cu presupunerile tale despre alte persoane și vei găsi, așa cum spune Marcus, mări mai calme și vreme mai bună.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu