Despre datorie și circumstanțe

Oferă oamenilor beneficiul îndoielii

Acest articol e numărul 106 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

15 octombrie

„Nu uita că totul este părere şi aceasta depinde de tine. Prin urmare, alungă, când vrei, părerea şi, precum nava care trece pe lângă un promontoriu ocolindu-l, vei avea parte de calmul mării, totul va fi încremenit şi golful – fără valuri.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.22

„Chiar și un câine”, a spus odată judecătorul de la Curtea Supremă Oliver Wendell Holmes, „face distincție între a fi lovit peste picior și a fi lovit cu piciorul”. Cu toate acestea, dacă v-ați călcat în mod accidental câinele, știți că prima reacție este, de obicei, o scheunat sau un țipăt sau o apăsare rapidă cu colții. În momentul de față, nu există nicio distincție – doar durere. Apoi, vede cine a fost, aude vocea ta liniștitoare și se întoarce imediat, dând din coadă.

O persoană virtuoasă nu sare la judecăți pripite despre alți oameni. O persoană virtuoasă este generoasă în presupuneri: că ceva a fost un accident, că cineva nu știa, că nu se va mai întâmpla. Acest lucru face viața mai ușor de suportat și ne face mai toleranți. În schimb, asumarea răutății – cea mai grăbită dintre judecăți – îngreunează totul.

Fii deliberat și înțelept cu presupunerile tale despre alte persoane și vei găsi, așa cum spune Marcus, mări mai calme și vreme mai bună.

Deplasare prin serie<< Nu te supăra. Ajută!Împrăștie vestea >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top