Onestitatea ca naturalețe a noastră

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

11 octombrie

„Cât de putred şi de fals este cel ce spune: „Eu am ales să mă port faţă de tine în mod deschis.“ Ce faci, omule? Nu trebuie să o spui dinainte, se va vedea de la sine. Această vorbă trebuie să fie scrisă pe fruntea ta: repede glasul răsună în acest fel,repede ceva se arată ochilor, aşa cum persoana iubită înţelege repede totul din privirea iubiţilor. Într-un cuvânt, persoana sinceră şi bună trebuie să fie ca unul care pute a ţap, încât cineva aflat în apropiere, în momentul în care vine spre el,vrea nu vrea, îl simte.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 11.15

Cu toții am mai folosit astfel de fraze. „Voi fi direct cu tine aici…” „Voi fi sincer…” „Fără lipsă de respect, dar…” Expresii goale sau nu, ele determină întrebarea: Dacă trebuie să-ți prefațezi remarcile cu indicatori de onestitate sau sinceritate, ce spune asta despre tot ce spui? Dacă spui că ești sincer acum, înseamnă că de obicei nu ești?

Ce se întâmplă dacă, în schimb, ai fi cultivat o viață și o reputație în care onestitatea să fie bancabilă la fel ca o bancnotă de la Trezorerie, la fel de emfatică și explicită ca un contract, la fel de permanentă ca un tatuaj? Nu numai că te va scuti de nevoia de a folosi asigurările în care trebuie să se angajeze alți oameni mai puțin scrupuloși, ci te va face o persoană mai bună.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu