Oprește bucla aici

Acest articol e numărul 47 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

17 august

„Căci nimic din afara alegerii mele motivate nu poate să o împiedice sau să-i dăuneze – alegerea mea motivată singură poate face acest lucru pentru sine. Dacă ne-am apleca în acest fel ori de câte ori eșuăm și ne-am învinovăți doar pe noi înșine și ne-am aminti că nimic altceva decât opinia este cauza unei minți tulburate și a neliniștii, atunci, pentru Dumnezeu, jur că am face progrese.”

~ Epictet – Discursuri, 3.19.2-3

Astăzi, vezi dacă poți merge fără să dai vina pe o singură persoană sau pe un singur lucru. Cineva îți încurcă instrucțiunile – tu ești de vină pentru că te aștepți la ceva diferit. Cineva spune ceva nepoliticos – sensibilitatea ta a fost cea care a interpretat remarca lui în acest fel. Portofoliul tău de acțiuni are o pierdere mare – la ce te așteptai când faci un pariu atât de mare? De ce mai verifici cursul acțiunilor zi de zi?

Oricum ar fi, oricât de rău ar fi, vezi ce poți face într-o zi întreagă, așezând totul conform alegerii tale motivate. Dacă nu reușești toată ziua, vezi dacă o poți face timp de o oră. Dacă nu o oră, atunci măcar zece minute.

Începe de unde ai nevoie. Chiar și un minut fără să arunci vina pe alții este un progres în arta de a trăi.

 

Deplasare prin serie<< Orice poate fi un avantajDoar proștii se grăbesc >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu