Despre datorie și circumstanțe

Oprește bucla aici

Acest articol e numărul 47 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

17 august

„Căci nimic din afara alegerii mele motivate nu poate să o împiedice sau să-i dăuneze – alegerea mea motivată singură poate face acest lucru pentru sine. Dacă ne-am apleca în acest fel ori de câte ori eșuăm și ne-am învinovăți doar pe noi înșine și ne-am aminti că nimic altceva decât opinia este cauza unei minți tulburate și a neliniștii, atunci, pentru Dumnezeu, jur că am face progrese.”

~ Epictet – Discursuri, 3.19.2-3

Astăzi, vezi dacă poți merge fără să dai vina pe o singură persoană sau pe un singur lucru. Cineva îți încurcă instrucțiunile – tu ești de vină pentru că te aștepți la ceva diferit. Cineva spune ceva nepoliticos – sensibilitatea ta a fost cea care a interpretat remarca lui în acest fel. Portofoliul tău de acțiuni are o pierdere mare – la ce te așteptai când faci un pariu atât de mare? De ce mai verifici cursul acțiunilor zi de zi?

Oricum ar fi, oricât de rău ar fi, vezi ce poți face într-o zi întreagă, așezând totul conform alegerii tale motivate. Dacă nu reușești toată ziua, vezi dacă o poți face timp de o oră. Dacă nu o oră, atunci măcar zece minute.

Începe de unde ai nevoie. Chiar și un minut fără să arunci vina pe alții este un progres în arta de a trăi.

 

Deplasare prin serie<< Orice poate fi un avantajDoar proștii se grăbesc >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top