Despre datorie și circumstanțe

Oprește-te din maimuțăreală

Acest articol e numărul 7 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

Despre datorie și circumstanțe
8 iulie

„Destul cu această viață nenorocită, cu murmurul și cu aceste gesturi de maimuță. De ce te agiți? Ce este nou în toate acestea? Ce te scoate din fire? Cauza? Privește-o! Pate materia? Privește-o! În afară de ele nu există nimic; dar fii odată mai sincer și mai binevoitor față de zei! E același lucru dacă vei căuta să cunoști acestea o sută de ani sau trei ani.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.37

«Caracterul», scrie Joan Didion într-unul dintre cele mai bune eseuri ale sale, «dorința de a accepta responsabilitatea pentru propria viață – este sursa din care izvorăște respectul de sine».

Marcus ne îndeamnă să nu pierdem timpul plângându-ne de ceea ce nu avem sau de cum au funcționat lucrurile. Trebuie să renunțăm la maimuțăreală și să fim proprietarii propriilor vieți. Caracterul poate fi dezvoltat și, atunci când este, va fi urmat de respectul de sine. Dar asta înseamnă să începi și să devii serios în acest sens. Nu mai târziu, nu după ce anumite întrebări au primit răspuns sau după distracție, ci acum. În acest moment, asumarea responsabilității este primul pas.

Lipsa caracterului este cel mai rău lucru. Așa cum a spus Didion în „Despre respect de sine” (On Self-Respect), „Să trăiești fără respect de sine înseamnă să stai treaz o noapte, fără să te atingi laptele cald, de fenobarbital și cu mâna peste plapumă, numărând păcatele comisiunii și omisiunii, încrederile trădate, promisiunile subtil încălcate, darurile irosite irevocabil prin lene, lașitate sau neglijență.

Ești mult mai bun decât atât.

Deplasare prin serie<< Datoria noastră de a învățaRegele filosof >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top