Orice poate fi un avantaj

Acest articol e numărul 46 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

16 august

„După cum natura universului a oferit aproape ca pe un dar toate celelalte facultăţi fiecăreia dintre fiinţele raţionale, tot aşa de la ea am primit şi această capacitate: căci, în felul acesta, orice lucru care le iese în cale şi le împiedică, ea îl converteşte şi îl dispune în armonie cu destinul, făcându-l parte din ea însăşi, la fel orice fiinţă raţională poate să facă din orice obstacol o materie pentru sine însuşi şi să o folosească potrivit pentru vreun scop spre care îşi îndreaptă impulsul.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.35

Cu o înălțime de 1,60 m, Muggsy Bogues a fost cel mai mic jucător de baschet profesionist. De-a lungul carierei sale, a fost ridiculizat, subestimat și măsurat.

Dar Bogues a reușit transformându-și înălțimea în chiar ceea ce l-a făcut cunoscut la nivel național. Unii oameni au privit înălțimea lui ca pe un blestem, dar el a văzut-o ca pe o binecuvântare. El a identificat avantajele pe care le presupune. De fapt, pe teren, dimensiunile mici au multe avantaje: viteză și rapiditate, abilitatea de a fura mingea de la jucătorii încrezători (și semnificativ mai înalți), fără a vorbi despre faptul că jucătorii l-au subestimat.

Această abordare nu ar putea fi utilă în viața ta? Ce lucruri crezi că te-au împiedicat, dar care, de fapt, pot fi o sursă ascunsă de putere?

 

Deplasare prin serie<< Curtea supremă a propriei mințiOprește bucla aici >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu