Despre datorie și circumstanțe

Oricine poate avea noroc, nu oricine poate persevera

Acest articol e numărul 77 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
16 septembrie

„Succesul vine pentru cei de jos și pentru cei netalentați, dar caracteristica specială a unei persoane mărețe este de a triumfa asupra dezastrelor și a panicii vieții umane.”

~ Seneca – Despre providență, 4.1

Poate cunoașteți oameni care au avut un noroc extraordinar în viață. Poate că au câștigat la loteria genetică sau au patinat cu ușurință printre cursuri și cariere. Deși nu au planificat niciodată, au luat decizii nesăbuite, au sărit de la un lucru la altul, au supraviețuit cumva fără zgârieturi. Există o zicală: „Dumnezeu îi favorizează pe proști”.

Este firesc să fii puțin invidios pe acești oameni. Și noi ne dorim o viață ușoară – sau cel puțin așa credem noi. Dar viața ușoară este cu adevărat atât de admirabilă?

Oricine poate avea noroc. Nu există nicio abilitate în a fi ignorat și nimeni nu ar lua în considerare această măreție.

Pe de altă parte, persoana care perseverează printre dificultăți, care continuă să meargă atunci când alții renunță, cine ajunge la destinație prin muncă grea și onestitate? Acest lucru este admirabil, deoarece supraviețuirea ei a fost rezultatul forței și rezistenței, nu al dreptului din naștere sau al circumstanțelor. O persoană care a depășit nu doar obstacolele externe pe drumul succesului, ci s-a controlat pe sine și propriile emoții de parcurs? Este mult mai impresionant. Persoana căreia i s-a dat o mână mai grea, a înțeles-o, dar totuși a triumfat? Asta este măreție.

Deplasare prin serie<< O grădină nu este pentru spectacolÎnțelegerea cu cei ce te urăsc >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top