Despre datorie și circumstanțe

Oriunde mergi, alegerea îți aparține

Acest articol e numărul 202 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

19 ianuarie

„Un podium și o închisoare sunt fiecare un loc, unul sus și celălalt jos, dar în oricare dintre locuri libertatea de alegere poate fi păstrată dacă vrei.”

~ Epictet – Discursuri, 2.6.25

Stoicii au avut cu toții posturi foarte diferite în viață. Unii erau bogați, alții s-au născut la baza ierarhiei rigide a Romei. Unii au dus-o ușor, iar alții au trăit neînchipuit de greu. Acest lucru este valabil și pentru noi – toți venim spre filosofie din medii diferite și chiar și în propriile noastre vieți experimentăm crize de noroc și ghinion.

Dar în toate circumstanțele – adversitate sau avantaj –, avem într-adevăr un singur lucru pe care trebuie să-l facem: să ne concentrăm pe ceea ce este în controlul nostru, spre deosebire de ceea ce nu este. Chiar acum, s-ar putea să fim doborâți de lupte, în timp ce, cu doar câțiva ani în urmă, am fi putut avea o viață dulce. Și în doar câteva zile s-ar putea să ne descurcăm atât de bine încât succesul să devină chiar povară. Un lucru va rămâne constant: libertatea noastră de alegere – atât în ​​imaginea de ansamblu, cât și la scară redusă.

În cele din urmă, asta-i clar. Oricine am fi, oriunde am fi – ceea ce contează sunt alegerile noastre. Ce sunt ele? Cum le vom evalua? Cum le vom folosi la maximum? Acestea sunt întrebările pe care ni le pune viața, indiferent de postul nostru. Cum vei răspunde?

Deplasare prin serie<< Privește lumea ca un poet sau ca un artistReprimă-ți gândurile >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu