Despre datorie și circumstanțe

Oriunde mergi, alegerea îți aparține

Acest articol e numărul 202 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

19 ianuarie

„Un podium și o închisoare sunt fiecare un loc, unul sus și celălalt jos, dar în oricare dintre locuri libertatea de alegere poate fi păstrată dacă vrei.”

~ Epictet – Discursuri, 2.6.25

Stoicii au avut cu toții posturi foarte diferite în viață. Unii erau bogați, alții s-au născut la baza ierarhiei rigide a Romei. Unii au dus-o ușor, iar alții au trăit neînchipuit de greu. Acest lucru este valabil și pentru noi – toți venim spre filosofie din medii diferite și chiar și în propriile noastre vieți experimentăm crize de noroc și ghinion.

Dar în toate circumstanțele – adversitate sau avantaj –, avem într-adevăr un singur lucru pe care trebuie să-l facem: să ne concentrăm pe ceea ce este în controlul nostru, spre deosebire de ceea ce nu este. Chiar acum, s-ar putea să fim doborâți de lupte, în timp ce, cu doar câțiva ani în urmă, am fi putut avea o viață dulce. Și în doar câteva zile s-ar putea să ne descurcăm atât de bine încât succesul să devină chiar povară. Un lucru va rămâne constant: libertatea noastră de alegere – atât în ​​imaginea de ansamblu, cât și la scară redusă.

În cele din urmă, asta-i clar. Oricine am fi, oriunde am fi – ceea ce contează sunt alegerile noastre. Ce sunt ele? Cum le vom evalua? Cum le vom folosi la maximum? Acestea sunt întrebările pe care ni le pune viața, indiferent de postul nostru. Cum vei răspunde?

Deplasare prin serie<< Privește lumea ca un poet sau ca un artistReprimă-ți gândurile >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top