Despre datorie și circumstanțe

Pacea înseamnă menținerea cursului

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

15 ianuarie

„Liniștea nu poate fi înțeleasă decât de cei care au atins o putere neclintită și fermă de judecată – restul cad și se ridică constant în deciziile lor, oscilând într-o alternare de stări de respingere și acceptare a lucrurilor. Care este cauza acestui dus și întors? Se datorează faptului că nimic nu este clar și se bazează pe cel mai incert ghid – opinia comună.”

~ Seneca – Scrisori morale, 95.57b-58a

În eseul lui Seneca despre liniște, el folosește cuvântul grecesc euthymia, pe care el îl definește ca „a crede în tine și a avea încredere că ești pe calea cea bună și nu ai îndoială, urmând nenumăratele cărări ale celor rătăciți în toate direcțiile”. Această stare de spirit, spune el, este cea care produce liniște.

Claritatea vederii ne permite să avem această credință. Asta nu înseamnă că vom fi întotdeauna 100% siguri de tot, sau chiar că ar trebui să fim. Mai degrabă, putem fi siguri că ne îndreptăm în general în direcția corectă – că nu trebuie să ne comparăm constant cu alți oameni sau să ne răzgândim la fiecare trei secunde pe baza unor informații noi.

În schimb, liniștea și pacea se găsesc în identificarea drumului nostru și în menținerea lui: păstrarea cursului — făcând ajustări ici și colo, firesc — dar ignorând sirenele care ne distrag atenția, care ne fac semn să ne întoarcem spre stânci.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu