Despre datorie și circumstanțe

Pacea înseamnă menținerea cursului

Acest articol e numărul 198 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

15 ianuarie

„Liniștea nu poate fi înțeleasă decât de cei care au atins o putere neclintită și fermă de judecată – restul cad și se ridică constant în deciziile lor, oscilând într-o alternare de stări de respingere și acceptare a lucrurilor. Care este cauza acestui dus și întors? Se datorează faptului că nimic nu este clar și se bazează pe cel mai incert ghid – opinia comună.”

~ Seneca – Scrisori morale, 95.57b-58a

În eseul lui Seneca despre liniște, el folosește cuvântul grecesc euthymia, pe care el îl definește ca „a crede în tine și a avea încredere că ești pe calea cea bună și nu ai îndoială, urmând nenumăratele cărări ale celor rătăciți în toate direcțiile”. Această stare de spirit, spune el, este cea care produce liniște.

Claritatea vederii ne permite să avem această credință. Asta nu înseamnă că vom fi întotdeauna 100% siguri de tot, sau chiar că ar trebui să fim. Mai degrabă, putem fi siguri că ne îndreptăm în general în direcția corectă – că nu trebuie să ne comparăm constant cu alți oameni sau să ne răzgândim la fiecare trei secunde pe baza unor informații noi.

În schimb, liniștea și pacea se găsesc în identificarea drumului nostru și în menținerea lui: păstrarea cursului — făcând ajustări ici și colo, firesc — dar ignorând sirenele care ne distrag atenția, care ne fac semn să ne întoarcem spre stânci.

Deplasare prin serie<< Taie sforile ce-ți manipulează minteaNu fă nimic din obișnuință >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top