Despre datorie și circumstanțe

Patru obiceiuri ale minții stoice

Acest articol e numărul 140 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

18 noiembrie

„Orice natură îşi este suficientă sieşi dacă urmează un drum fericit. Şi natura raţională urmează un drum fericit dacă, în cazul reprezentărilor, nu îşi dă asentimentul nici la ceea ce e fals, nici la ceea ce este obscur, dacă îşi îndreaptă impulsurile numai spre acţiunile sociale, dacă îşi arată dorinţele şi aversiunile numai asupra celor aflate în puterea noastră, dacă primeşte cu bucurie ceea ce i-a fost urzit de natura comună.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.7

Dacă observi, Marcus își amintește în mod repetat ce este stoicismul. Aceste puncte sunt utile pentru cei care citim mii de ani mai târziu, dar într-adevăr au fost menite să-i fie de ajutor. Poate că în ziua aceea acceptase o impresie proastă sau se comportase egoist. Poate că și-a pus speranțele în ceva care nu era sub controlul lui sau s-a plâns și a luptat împotriva a ceva ce se întâmplase. Sau poate că trecuse ceva vreme de când nu se gândise la aceste lucruri și dorea un memento.

Oricare ar fi fost cazul lui, sau oricare ar fi al nostru astăzi, haideți să ne aliniem mintea pe aceste patru obiceiuri critice:

  1. Acceptă doar ceea ce este adevărat.
  2. Lucrează pentru binele comun.
  3. Potrivește-ți nevoile și dorințele cu ceea ce este în controlul nostru.
  4. Îmbrățișează ceea ce natura ne rezervă.
Deplasare prin serie<< Nu judeca, altfel…Maxime de la trei înțelepți >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu