Despre datorie și circumstanțe

Patru obiceiuri ale minții stoice

Acest articol e numărul 140 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

18 noiembrie

„Orice natură îşi este suficientă sieşi dacă urmează un drum fericit. Şi natura raţională urmează un drum fericit dacă, în cazul reprezentărilor, nu îşi dă asentimentul nici la ceea ce e fals, nici la ceea ce este obscur, dacă îşi îndreaptă impulsurile numai spre acţiunile sociale, dacă îşi arată dorinţele şi aversiunile numai asupra celor aflate în puterea noastră, dacă primeşte cu bucurie ceea ce i-a fost urzit de natura comună.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.7

Dacă observi, Marcus își amintește în mod repetat ce este stoicismul. Aceste puncte sunt utile pentru cei care citim mii de ani mai târziu, dar într-adevăr au fost menite să-i fie de ajutor. Poate că în ziua aceea acceptase o impresie proastă sau se comportase egoist. Poate că și-a pus speranțele în ceva care nu era sub controlul lui sau s-a plâns și a luptat împotriva a ceva ce se întâmplase. Sau poate că trecuse ceva vreme de când nu se gândise la aceste lucruri și dorea un memento.

Oricare ar fi fost cazul lui, sau oricare ar fi al nostru astăzi, haideți să ne aliniem mintea pe aceste patru obiceiuri critice:

  1. Acceptă doar ceea ce este adevărat.
  2. Lucrează pentru binele comun.
  3. Potrivește-ți nevoile și dorințele cu ceea ce este în controlul nostru.
  4. Îmbrățișează ceea ce natura ne rezervă.
Deplasare prin serie<< Nu judeca, altfel…Maxime de la trei înțelepți >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top