Pentru ce este timpul liber

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

26 septembrie

„Odihna fără studiu este moartea – un mormânt pentru persoana vie.”

~ Seneca – Scrisori morale, 82.4

Meriți o vacanță. Lucrezi din greu. Tu sacrifici. Te epuizezi. Este timpul pentru o pauză. Sări într-un avion, intri la hotel și mergi la plajă – dar pune o carte sub braț (și nu o plajă de gunoi citită). Asigură-te că te bucuri de relaxare ca un poet – nu leneș, ci activ, observând lumea din jur, luând totul în considerare, înțelegându-ți mai bine locul în univers. Ia-ți o zi liberă de la serviciu din când în când, dar nu o zi liberă de la învățare.

Poate că scopul tău este să câștigi destui bani, astfel încât să te poți pensiona anticipat. Bravo ție! Dar scopul pensionării nu este de a trăi o viață de indolență sau de a rămâne fără ceas, oricât de ușor ar fi de făcut. Mai degrabă, este să-ți permită urmărirea chemării tale reale, acum că o mare parte a distragerii este în afara drumului tău. Să stai toată ziua și să nu faci nimic? Pentru a viziona cantități interminabile de televiziune sau pur și simplu pentru a călători dintr-un loc în altul, astfel încât să poți traversa locațiile dintr-o listă? Asta nu este viață. Nici libertate nu este.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu