Perfecțiunea e dușmanul acțiunii

Acest articol e numărul 40 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

10 august

„Nu ne abandonăm căutările, deoarece căutăm cu disperare să le perfecționăm permanent.”

~ Epictet – Discursuri, 1.2.37b

Psihologii vorbesc despre distorsiuni cognitive –tipare de gândire exagerate care au un impact distructiv asupra vieții pacientului. Una dintre cele mai frecvente este cunoscută sub numele de gândire „totul sau nimic” (denumită și divizare). Exemple în acest sens includ gânduri precum:

  • Dacă nu ești cu mine, ești împotriva mea.
  • Asa și-asa este în întregime bun/rău.
  • Deoarece acest lucru nu a fost un succes total, este un eșec total.

Acest tip de gândire extremă este asociat cu depresia și frustrarea. Cum n-ar putea fi? Perfecționismul rareori naște perfecțiune – doar dezamăgire.

Pragmatismul nu are astfel de blocaje. Va lua tot ce poate obține. Asta ne amintește Epictet. Nu vom fi niciodată perfecți – dacă într-adevăr există așa ceva. La urma urmei, suntem oameni. Obiectivele noastre ar trebui să vizeze progresul, oricât de puțin ar fi posibil pentru noi.

Deplasare prin serie<< Rămâi la fapteFără timp pentru teorii, doar rezultate >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu