Despre datorie și circumstanțe

Plăcerea de a elimina negativitatea

Acest articol e numărul 149 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

27 noiembrie

„Cât este de uşor să respingi şi să ştergi orice reprezentare, fie supărătoare, fie nepotrivită cu natura ta, şi repede să te găseşti într-o desăvârşită seninătate a sufletului.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.2

Din fericire, stoicii au fost scutiți de supraîncărcarea informațională endemică a societății de astăzi. Nu aveau social media, nici ziare, nici vorbe televizate care să-i încurce. Dar chiar și atunci, o persoană nedisciplinată ar fi găsit o mulțime de lucruri de care să fie distrasă și supărată.

O parte din mentalitatea stoică de atunci era un fel de ignoranță cultivată. Epigrama lui Publilius Syrus o exprimă bine: „Evită întotdeauna ceea ce te înfurie.” Semnificație: întoarce-ți mintea departe de lucrurile care o provoacă. Dacă descoperi că discutarea politicii la masă duce la luptă, de ce continui să o aduci în discuție? Dacă alegerile de viață ale fratelui tău te deranjează, de ce nu te oprești din a le alege și a le face preocuparea ta? Același lucru este valabil și pentru atât de multe alte surse de agravare a situației.

Nu e un semn de slăbiciune să le blochezi. În schimb, este un semn de voință puternică. Încearcă să spui: „Știu reacția pe care o am de obicei în aceste situații și nu o voi face de data aceasta.” Și apoi continuă cu: „Am de gând, de asemenea, să elimin acest stimul din viața mea în viitor, tot la fel.

Pentru că ceea ce urmează este pacea și seninătatea.

Deplasare prin serie<< Altarul fără diferențeNu ei, ci tu >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu