Despre datorie și circumstanțe

Plăcerea de a elimina negativitatea

Acest articol e numărul 149 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

27 noiembrie

„Cât este de uşor să respingi şi să ştergi orice reprezentare, fie supărătoare, fie nepotrivită cu natura ta, şi repede să te găseşti într-o desăvârşită seninătate a sufletului.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.2

Din fericire, stoicii au fost scutiți de supraîncărcarea informațională endemică a societății de astăzi. Nu aveau social media, nici ziare, nici vorbe televizate care să-i încurce. Dar chiar și atunci, o persoană nedisciplinată ar fi găsit o mulțime de lucruri de care să fie distrasă și supărată.

O parte din mentalitatea stoică de atunci era un fel de ignoranță cultivată. Epigrama lui Publilius Syrus o exprimă bine: „Evită întotdeauna ceea ce te înfurie.” Semnificație: întoarce-ți mintea departe de lucrurile care o provoacă. Dacă descoperi că discutarea politicii la masă duce la luptă, de ce continui să o aduci în discuție? Dacă alegerile de viață ale fratelui tău te deranjează, de ce nu te oprești din a le alege și a le face preocuparea ta? Același lucru este valabil și pentru atât de multe alte surse de agravare a situației.

Nu e un semn de slăbiciune să le blochezi. În schimb, este un semn de voință puternică. Încearcă să spui: „Știu reacția pe care o am de obicei în aceste situații și nu o voi face de data aceasta.” Și apoi continuă cu: „Am de gând, de asemenea, să elimin acest stimul din viața mea în viitor, tot la fel.

Pentru că ceea ce urmează este pacea și seninătatea.

Deplasare prin serie<< Altarul fără diferențeNu ei, ci tu >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top