Despre datorie și circumstanțe

Pregătește-te de furtună

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 7

19 februarie

„Acesta este adevăratul atlet – persoana care se antrenează riguros împotriva impresiilor false. Rămâneți fermi, voi cei care suferiți, nu vă lăsați răpiți de propriile impresii! Lupta este mare, sarcina divină – să câștigi stăpânire, libertate, fericire și liniște.”

~ Epictet – Discursuri, 2.18.27-28

Epictet a folosit și metafora unei furtuni, spunând că impresiile noastre nu se deosebesc de vremea extremă care ne poate prinde și ne învârte. Când suntem agitați sau pasionați de o problemă, ne putem lăsa duși de val.

Dar să ne gândim la rolul vremii în vremurile moderne. Astăzi, avem prognoze și experți care pot prezice destul de precis modelele furtunilor. Astăzi, suntem fără apărare împotriva unui uragan doar dacă refuzăm să ne pregătim sau să ținem cont de avertismente.

Dacă nu avem un plan, dacă nu am învățat niciodată cum să pregătim ferestrele de furtună, vom fi la cheremul acestor elemente externe – și interne. Suntem în continuare ființe umane slabe în comparație cu vânturile de peste o sută de kilometri pe oră, dar avem avantajul de a ne putea pregăti – de a putea lupta împotriva lor într-un mod nou.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu