Despre datorie și circumstanțe

Presupune că azi e sfârșitul

Acest articol e numărul 153 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

1 decembrie

„Să ne pregătim mintea ca și cum am fi ajuns la sfârșitul vieții. Să nu amânăm nimic. Să echilibrăm cărțile vieții în fiecare zi… Cel care consideră ca ultimă parte a vieții sale fiecare zi, nu are niciodată lipsă de timp.”

~ Seneca – Scrisori morale, 101.7b-8a

„Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima” este un clișeu. Mulți o spun, puțini chiar o fac. Cât de rezonabil ar fi, oricum? Cu siguranță Seneca nu spune să renunțăm la legi și considerente – să găsești o orgie la care să te alături pentru că lumea se sfârșește.

O analogie mai bună ar fi un soldat pe cale să plece în luptă. Neștiind dacă se va întoarce sau nu, ce face?

Își pune treburile în ordine. El se ocupă de afacerile sale. Le spune copiilor sau familiei sale că îi iubește. Nu are timp de ceartă sau de chestiuni mărunte. Și apoi, dimineața, e gata să plece — sperând să se întoarcă întreg, dar pregătit pentru posibilitatea că s-ar putea să nu.

Să trăim astăzi la fel.

Deplasare prin serie<< Urmează LOGOS-ulNu mă deranja, mă sting lent >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu