Despre datorie și circumstanțe

Presupune că azi e sfârșitul

Acest articol e numărul 153 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

1 decembrie

„Să ne pregătim mintea ca și cum am fi ajuns la sfârșitul vieții. Să nu amânăm nimic. Să echilibrăm cărțile vieții în fiecare zi… Cel care consideră ca ultimă parte a vieții sale fiecare zi, nu are niciodată lipsă de timp.”

~ Seneca – Scrisori morale, 101.7b-8a

„Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima” este un clișeu. Mulți o spun, puțini chiar o fac. Cât de rezonabil ar fi, oricum? Cu siguranță Seneca nu spune să renunțăm la legi și considerente – să găsești o orgie la care să te alături pentru că lumea se sfârșește.

O analogie mai bună ar fi un soldat pe cale să plece în luptă. Neștiind dacă se va întoarce sau nu, ce face?

Își pune treburile în ordine. El se ocupă de afacerile sale. Le spune copiilor sau familiei sale că îi iubește. Nu are timp de ceartă sau de chestiuni mărunte. Și apoi, dimineața, e gata să plece — sperând să se întoarcă întreg, dar pregătit pentru posibilitatea că s-ar putea să nu.

Să trăim astăzi la fel.

Deplasare prin serie<< Urmează LOGOS-ulNu mă deranja, mă sting lent >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top