Principial, e simplu

Principial, e simplu

Hits: 23

Alege ce-ți place și fă o afacere din asta

Pare simplu: alegi un lucru ce-ți place și construiești în jurul lui o afacere! Aici vorbim despre afacerea bazată pe cursuri online…

Așa cum de altfel ne putem aștepta, începerea unei afaceri nu e un lucru simplu! Da, există diverse tipuri de startup-uri: de la cele cu produse fizice, până la cele cu produse sau servicii virtuale… Chiar aseară, urmăream un webinar organizat de Doru și Pera pe acest subiect. Și mi-a plăcut un tabel prezentat de dânșii. Sper că nu se vor supăra dacă-l reproducem aici. De altfel, credem că ei fac o treabă excelentă la nivel național, instruind viitorii instructori online ai României, prin cursul lor Hobby2Profit. Și da, credem și noi că în practică, a construi o afacere în jurul și pe baza unei pasiuni sau abilități personale se poate potrivi multora, dar nu tuturor!

Încercând să-ți identifici o pasiune, există tendința de a scăpa din vedere multe aspecte. În primul rând, nu orice pasiune poate sta la baza unei afaceri. Poate că ai multe pasiuni, dar pentru împărtășirea unora din ele nimeni nu te va plăti. Cum deosebim lucrurile? Păi, un prim aspect ar fi acela de a ne concentra mereu pe modul în care proiectul nostru îi poate ajuta pe oameni și pe întrebarea de ce le-ar păsa lor de oferta ta? Mai apoi, trebuie să înțelegem un principiu știut deja de mulți proprietari de afaceri de tipul „urmează-ți pasiunea”: de regulă, nu ești plătit pentru hobby-ul tău, ci pentru a-i ajuta pe alți oameni să-și urmeze pasiunea sau să obțină o abilitate. Și chestia asta e chiar un punct critic!

În plus, se mai pune o problemă: dacă înțelegem că afacerile și pasiunile sunt două lucruri diferite, s-ar putea să nu vrei să le amesteci! Dacă pasiunea ta e chestia personală ce-ți oferă relaxare după o zi de muncă, ești convins că vrei să-ți asumi și responsabilități legate de acest hobby?

Iată o listă de întrebări ajutătoare pentru a separa (sau nu) apele (citat din „Startup de 100$” a lui Chris Guillebeau):

Întrebări pentru tine

  • În loc să te ocupi de el doar în timpul liber, ți-ar plăcea să-ți urmezi hobby-ul cel puțin douăzeci de ore pe zi?
  • Îți place să-i înveți pe alții să aibă același hobby?
  • Îți plac toate particularitățile hobby-ului tău?
  • Ți-ar mai plăcea dacă ar trebui să te ocupi și de latura administrativă a hobby-ului tău?

Întrebări pentru piață

  • Alți oameni ți-au cerut ajutorul?
  • Există suficient de mulți oameni dispuși să plătească pentru a câștiga sau a beneficia cumva de pe urma expertizei tale?
  • Există afaceri care servesc această piață (de obicei, un lucru bun), dar nu la fel cum ai face-o tu?

În plus, pe lângă pasiune, trebuie să-ți mai dezvolți o abilitate: aceea de a oferi soluție unei probleme. Sau, altfel spus:

(Pasiune + Abilitate) → (Problemă + Piață) = Oportunitate

Așadar, chiar dacă e importantă, și este!, pasiunea e doar o parte a ecuației.

Pasul următor este transformarea pasiunii într-un model de afacere. Aici, pe platforma noastră, noi oferim posibilitatea tehnică de a-ți transforma pasiunea sau abilitatea într-un curs online…

Și pentru că veni vorba de tipuri de afaceri, iată tabelul preluat din prezentarea lui Doru&Pera, așa cum spuneam mai sus:

Tipuri de afaceri startup

Câteva posibile tipuri de afaceri și analiza lor pe baza unor criterii...
AfacereInvestițieCâștig potențialAngajațiMarjă profitBrand personalRiscVolum muncă
Private Label Amazon FBAMareMareDaMicăNuMareMediu
Afiliate MarketingMicăMediuNuMicăDa/NuMicMediu
DropshippingMedieMareDaMicăNuMicMediu
Investiții în Crypto / BursăMareMicNuMicăNuMareMic
E-CommerceMareMediuDaMicăNuMareMare
Influencer MarketingMicăMicNuMareDaMicMediu
Servicii onlineMicăMicNuMareNuMicMare
Consultanță 1 la 1MicăMicNuMareNuMicMare
Cursuri online și produse digitaleMicăMediu/MareNu (inițial)MareDaMicMediu
Afaceri fiziceMareMareDaMicăNuMareMare

Doar privind tabelul, care tip de afacere pare cea mai avantajoasă?

Să reținem:
Afacerile bune oferă soluții problemelor.
Multe afaceri de tipul „urmează-ți pasiunea” sunt construite pe baza a ceva colateral pasiunii, nu pe pasiunea efectivă; când te gândești la o oportunitate, pune întrebarea: „Unde e modelul de afacere?”
Nu orice pasiune/hobby merită transformată în afacere, mai ales că nu oricine vrea o afacere bazată pe pasiunea sa.
Poți pune bazele unei afaceri de tip cursuri online într-o singură zi: de ce nu azi, aici?

Lasă un comentariu