Despre datorie și circumstanțe

Privește lumea ca un poet sau ca un artist

Acest articol e numărul 201 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
18 ianuarie

„Aşadar, petrece-ţi această clipă a timpului în conformitate cu natura şi încheie-ţi viaţa împăcat, cum măslina cade în clipa când e coaptă, binecuvântând pământul care a purtat-o şi mulţumind pomului care i-a dat naştere.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.48.2

Există câteva întorsături uimitor de frumoase ale frazei în Meditațiile lui Marcus – un răsfăț surprinzător având în vedere publicul vizat (doar el însuși). Într-un pasaj, el laudă „farmecul și alura” procesului naturii, „tulpinile de cereale coapte care se îndoaie, fruntea încruntată a leului, spuma care picură din gura mistrețului”. Ar trebui să mulțumim profesorului particular de retorică Marcus Cornelius Fronto pentru imaginile din aceste pasaje vii. Fronto, considerat pe scară largă a fi cel mai bun orator al Romei în afară de Cicero, a fost ales de tatăl adoptiv al lui Marcus, pentru a-l învăța pe Marcus să gândească, să scrie și să vorbească.

Mai mult decât simple fraze frumoase, i-au oferit lui – și acum nouă – o perspectivă puternică asupra evenimentelor obișnuite sau aparent nefrumoase. Este nevoie de ochiul unui artist pentru a vedea că sfârșitul vieții nu diferă de un fruct copt care cade din copacul său. Este nevoie de un poet pentru a observa modul în care „coacerea pâinii se desparte pe alocuri și acele crăpături, deși nu sunt intenționate în arta brutarului, ne atrag atenția și servesc pentru a ne stârni pofta de mâncare” și a găsi o metaforă în ele.

Există claritate (și bucurie) în a vedea ceea ce alții nu pot vedea, în a găsi har și armonie în locurile pe care alții le trec cu vederea. Nu este mult mai bine decât să vezi lumea ca pe un loc întunecat?

Deplasare prin serie<< Repornește munca adevăratăOriunde mergi, alegerea îți aparține >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top