Protejarea cetății noastre interioare de frică

Acest articol e numărul 74 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

13 septembrie

„Nu, există evenimente care dau naștere fricii – atunci când altul are putere asupra lor sau le poate preveni, acea persoană devine capabilă să inspire frică. Cum este distrusă cetatea? Nu prin fier sau foc, ci prin analize… de aici trebuie să începem și din acest punct trebuie să gestionăm cetatea și să aruncăm tiranii.”

~ Epictet – Discursuri, 4.1.85-86; 87a

Stoicii ne oferă un concept minunat: Cetatea Interioară. Credeau ei că această cetate ne protejează sufletul. Deși am putea fi vulnerabili fizic, deși am putea fi la mila sorții în multe feluri, domeniul nostru interior este impenetrabil. După cum a spus Marcus Aurelius (în mod repetat, de fapt), „lucrurile nu pot atinge sufletul”.

Dar istoria ne învață că cetățile impenetrabile încă pot fi încălcate, dacă sunt trădate din interior. Cetățenii din interiorul zidurilor – dacă se lasă pradă fricii, lăcomiei sau avariției – pot deschide porțile și lăsa inamicul să intre. Aceasta este ceea ce fac mulți dintre noi când ne lăsăm pradă nervilor și cedăm fricii.

Ți s-a dat o cetate puternică. N-o trăda.

Deplasare prin serie<< Fii modest, sau vei fi pus la pământUn mod diferit de rugă >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu